”Har inte sett röken av de tyska turisterna i år”

Det senaste halvåret har varit tufft för klädbutiken Jack & Jones. Byggarbetet på gatan utanför har betytt betydligt färre kunder än vanligt, även om kommunen har satt upp skyltar och upplysta pilar.
– Vissa dagar kanske vi bara har två kunder som kommer in, säger butikschefen Amela Cizmovic.

ANNONS
LocationVarberg||

Trots att butiken ligger bra till, utmed promenadstråket mellan torget och gallerian, har Varbergs lokala Jack & Jones haft svårt att locka kunder den senaste tiden.

– Det har varit dött i butiken. Kunderna hittar inte in. Under industrisemestern tog de bort ställningarna och kranen och då gick det bra. Jag har aldrig uppskattat våra fönster så mycket som jag gjorde då, säger butikschefen Amela Cizmovic.

Den som vill handla jeans på Jack & Jones får gå genom en tunnel. En stor röd kran reser sig över den inhägnade byggarbetsplatsen intill och ett par vita containrar breder ut sig på gatan.

ANNONS

”Det är verkligen en skillnad jämfört med förra sommaren, trots att det var pandemi då”

När tidningen kommer på besök håller en lastbil på att backa upp utanför butiken. Den står kvar ett tag, medan byggmaterialet lastas ur. Visst går det att se den blå skylten som skvallrar om vart man ska någonstans, men då får man lämpligen ställa sig på torget och titta neråt gatan från en särskild vinkel.

– Det blir svårt att motivera personalen när det är på det här viset. Vissa dagar kanske vi bara har två kunder. Då står vi här och väntar i åtta timmar. Ibland går jag och viker kläder, men det kan man bara göra så många gånger, säger Amela Cizmovic.

Hon berättar att hon och övriga två i personalen varit aktiva på sociala medier, där de har informerat kunderna om hur det ligger till. Men fönsterna ut mot gatan gör något som Facebook och Instagram inte kan.

– Kunderna som kommer är sådana som redan vet att vi finns. Det är verkligen en skillnad jämfört med förra sommaren, trots att det var pandemi då. Jag har inte sett röken av de tyska turisterna i år, säger Amela Cizmovic.

Fixar fasaden på hotellet

Sedan mars i år pågår ett omfattande renoveringsarbete på platsen. Bland annat håller fasaden på Stadshotellet på att bytas ut.

ANNONS

– Det är ett av arbetena som pågår mellan husen uppe på taket. Vi har valt att göra flera arbeten samtidigt för att dra nytta av till exempel byggställningar och kran, säger Glenn Eriksson från Varbergs fastighets AB, som är ansvarig för byggprojektet.

Enligt projektledaren är det ett utmanande arbete eftersom det är smalt och trångt på gatan och ytan används av många.

– Vi försöker göra det bästa av situationen. Vi har bland annat målat och satt ljus i tunneln in till Jack & Jones. Vi har även satt upp skyltar och annonserat extra för Torggatan under sommaren, säger Glenn Eriksson.

Orolig för hur det ska gå med julhandeln

Amela Cizmovic är glad att det gick att ta en paus i renoveringsarbetet tidigare i augusti. Det var avgörande för butiken. Hon är dock orolig över vilken effekt arbetet skulle kunna ha på julhandel, om förseningar skulle tillstöta.

– När jag pratade med dem som arbetar här utanför sa de att de bara ligger tre till fyra dagar efter planeringen men tidigare har jag hört att det ska vara två till tre veckor. Jag har pratat med min chef om att ta det vidare om det blir försenat. Försöka få dem att ta ett till sådant brejk över julhandeln som de tog i augusti, säger hon.

ANNONS

Glenn Eriksson säger att han inte hört något om några förseningar och att bygget ska vara klart i början av december. Däremot har det varit en del extraarbeten som tillkommit under processens gång.

– I gamla hus är det inte ovanligt att stöta på oförutsedda saker. Vi har bland annat upptäckt en rötskada som vi behöver åtgärda men det kommer inte påverka tidplanen för när kranen på Torggatan tas bort, säger han och fortsätter:

– Kan vi ta bort kranen och ställningarna tidigare så gör vi absolut det.

LÄS MER:Stadshotellets nya fasad blir dyrare än tänkt

LÄS MER:Så ska Varbergs Stadshotell & Asia Spa byggas om och till

ANNONS