Här får felparkerare böter - av synskadade

Öka respekten för den vita käppen. Det budskapet ville medlemmar ur Synskadades riksförbund sprida i centrala Varberg.

ANNONS
|

"Gata för alla" heter informationskampanjen som pågår mellan 1 september och 15 oktober och som Synskadades riksförbund ligger bakom. Det handlar om att öka kunskapen hos allmänheten om vad den vita käppen betyder och hur alla kan underlätta för synskadade.

– En undersökning hos våra medlemmar visar att tre av tio inte vågar gå ut för att man är rädd för att snubbla eller skada sig, säger Niklas Mattson, ordförande i Synskadades riksförbund Halland.

På fredagen hade medlemmar i Halland samlats för att gemensamt gå ut i centrala Varberg för att sätta böteslappar på felparkerade cyklar, dåligt avspärrade gatuarbeten, skyltar och andra saker som blir ett hinder för synskadade i gatumiljön.

ANNONS

– Så här ska den väl ändå inte stå, säger Ineke Witte-Henriksson från Fjärås, när hon stöter på en felparkerad bil på Norrgatan och sätter en böteslapp i dörrhandtaget.

Lapparna ger inga böter på riktigt utan är ett informationsblad med en kort text om att olika saker i gatumiljön kan innebära en olycksfallrisk för synskadade. Under promenaden bötfälls cyklar, blomsterkrukor och skyltar. Ineke Witte-Henriksson föddes med en lättare synskada, men tappade synen helt på vänster öga i vuxen ålder. På högra ögat har hon svag syn.

– I Fjärås hittar jag men när jag kommer till en ny stad, så är det helt hopplöst. Många gånger när jag går över ett övergångsställe gasar bilar och kör förbi i stället för att stanna. Det är inte roligt. Man måste tänka på att respektera den vita käppen mer.

ANNONS