Här är det som händer i Varberg under påsken

Påskledigheten börjar som vanligt med ett dopp i havet och kröns under aftonen med en stor brasa på Rantzauklippan. Men det händer mycket annat också. Bland annat planeras många påskpromenader. Hallands Nyheter har samlat årets påskaktiviteter.

ANNONS
LocationVarberg||
Bild: Rebecka Kvint

Skärtorsdagen, 6 april

Vid 17.00 under skärtorsdagen går startskottet för årets traditionsenliga påskdopp, nere vid Barnens badstrand bredvid Kallbadhuset. För många blir det nog årets första dopp i havet och det kan bli ett kyligt ett. Enligt en prognos från SMHI ser det i skrivande stund ut att vankas snöfall natten mellan onsdagen och torsdagen. Till eftermiddagen väntas dock molntäcket spricka upp och den som är orolig för att frysa kan delta i uppvärmningspasset kvarten innan doppet, som Friskis och svettis håller i.

Lite senare på kvällen, från klockan 20, är det nattklubb på Societén för 40-plussare. Dj:ar gör artisten Tess Merkel från Alcazar tillsammans med Madelene Alm från Café Opera.
Bild: Annika Karlbom

Långfredagen, 7 april

På långfredagen arrangeras flera små påskpromenader, runt om i kommunen.

Två utav dem utgår från Veddige. Den ena från Ekkullens fårfarm och den andra från Gården vid Bron. Båda med start klockan 10. Påskpromenaden på fårfarmen är en slags äggjakt för de yngre och på Gården vid bron kommer det hållas en påskmarknad, med utställare och ponnyridning.

Den tredje påskpromenaden hittas i Stättared. Förutom sedvanliga djuraktiviteter arrangerar 4H-gården där en dramatiserad tipspromenad i de omkringliggande skogarna. Tanken är att besökarna ska få träffa olika påskfigurer, både harar och häxor. Första promenadstarten går vid 11 och sista vid 14.
Bild: Rebecka Kvint

Påskaftonen, 8 april

Under påskaftonen händer mycket.

Dagen börjar med en äggjakt inne i centrala Varberg. Evenemanget pågår mellan klockan 10 och 16 och är helt nytt för i år. Ett stort antal påskägg kommer inför jakten att gömmas på olika ställen runt om stadskärnan och de som deltar kommer få följa ledtrådar som leder till äggen. Äggjakten anordnas av kommunen tillsammans med Galleria trädgården.

Vid lunchtid hålls sedan en påskfest på Åkrabergs trädgård. Där får barnen jaga skatter, i stället för ägg, och få ansiktsmålning. Djuren går bra att klappa och ponnyerna går bra att rida på. Det kommer även att finnas våfflor.

Framåt kvällen, vid 19, sätter påsken igång ordentligt då påskbrasan vid foten av Rantzauklippan tänds. I samband med braständningen blir det också tipspromenad, lekar, lotteri och korvgrillning.

Stadens nattugglor kan sedan söka sig till Societén där det från klockan 22.30 blir nattklubb, med pianobar och show. Vid flygeln sitter flera duktiga pianister och vid midnatt vaknar dansgolvet till liv ordentligt. Då blir det dj:s och olika artister.
Bild: Annika Karlbom

Påskdagen, 9 april

Under påskdagen är det ganska tomt i evenemangskalendern.

För den som ändå är sugen på ett äventyr finns en tipspromenad i Påskbergsskogen man kan gå. Vid den här tidpunkten sägs det att både påskkärringar och påskharar kommer vara i rörelse och kanske sticker de fram näsan ur buskaget? Det finns också fika till försäljning och ett lotteri med priser.

Tipspromenaden
håller på mellan klockan 11 och 15 och startar vid Ankdammen.

Annandag påsk, 10 april

Påskhelgen avslutas med att påsklovsveckan, under måndagen, sätter igång.

På Tångvägen 30 i Läjet, mellan klockan 10 och 15, blir det påskpromenad. Den här gången med hund. Alla deltagande barn och hundar får påskägg av en påskhare. För barn som träffat påskharar tidigare, kanske under föregående vecka, är det sista chansen att rycka en kanin i svansen. Längs med promenadstråket kommer det också finnas ett antal frågor där den som kan lite extra om hundar kan briljera.

Från och med annandagen släpper också Världsarvet Grimetons radiostation ett par extra biljetter till sitt escape room, "Operation Palmqvist".

LÄS MER:Tågstopp på Västkustbanan i påsk – Hallandstrafiken: ”Kommer ta längre tid att resa”

LÄS MER:Så undviker du tandläkarbesök när påsken är över

LÄS MER:Elin Ambjörnsdotter stod på sig om resan till Blåkulla – brändes på bål

LÄS MER:På Järnvirke i Tvååker börjar äggjakten i god tid innan påsk

ANNONS