Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mohammed Zayer hälsar på i Varberg.

Han var den första irakiske läkaren i Sverige

När Mohammed Zayer, 85, jobbade som läkare i Varberg blev han första irakiske läkaren i Sverige. I sin bok Dr Mohammed i Sverige berättar om sina tankar, minnen och människor han mött.

”Dr Mohammed i Sverige”, så heter den bok Mohammed Zayer, 85, har skrivit och gett ut själv, utan förlag. Med sig på sin runda i Varberg har han sin före detta kollega, från tiden då han jobbade i Apelviken som läkare, läkarsekreteraren Sonia Karlsson.

Han säger att innehållet i boken är egna tankar och upplevelser, platser, människor han har träffat. Om hur det var att komma hit som invandrare i slutet av 50-talet.

– Sverige var helt annorlunda. När jag kom hit låste man inte dörren på natten, säger Mohammed Zayer som menar att det var en slump att han först kom till Sverige för att hälsa på bekanta 1957.

– Jag var tveksam och tänkte, vad ska jag göra där? Jag trodde det var som Nordpolen och att det fanns isbjörnar på gatorna.

Till Sverige flyttade han 1959.

– Jag var absolut den första irakiska läkaren i Sverige. När jag kom hade jag bara en stor väska och 300 kronor. Jag hade långkalsonger på mig för det var kallt. Jag hade nästan ingenting men Sverige har gett mig allt. En karriär, trygghet, jag gifte mig och fick en son och en dotter. Jag är mycket tacksam, säger Mohammed Zayer som numera bor i Ängelholm.

I Varberg jobbade han som läkare under åren 1968-70 på ortopeden i Apelviken, samt tre år på Varbergs sjukhus när det stod klart, berättar han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här