Han växlar upp inför förarprovet

Uppsikt och fartanpassning står i fokus när Fredrik Johansson tar en av sina förhoppningsvis sista körlektioner. Han är en av dem som satsar på att ta körkort i Varberg under sommaren.

ANNONS
|

Stadskörning står på schemat när HN följer med Fredrik Johansson under hans lektion med Martin Sellergren, trafiklärare och ägare till Sellergrens trafikskola. Det är den elfte lektionen som Fredrik Johansson tar, sedan han började på körskolan i våras. Men han har övningskört hemma i drygt två år. I augusti, bara några dagar efter att han fyller 18 år, är det dags för både teori- och förarprov.

– Jag har mycket tid över under sommaren och sedan vill jag passa på att ta körkort när jag fyller 18 så att jag har det sedan, säger han.

ANNONS

Martin Sellergren inleder den en timmes långa turen med att köra ett varv inne i stan för att demonstrera vad som är viktigt att tänka på. Han börjar med att förklara att tid och hastighet har stor betydelse för stadskörning. Sänker du hastigheten får du mer tid på dig att överblicka olika situationer.

– Det handlar om att man har rätt beredskap så att man känner att man kan stanna vid varje hinder som skulle kunna inträffa. Många bilister kanske inte kan fartanpassa efter situationen. Det är viktigt att kunna tolka reglerna på rätt sätt och kunna tillämpa dem. Det är just erfarenhetsbiten, att kunna läsa av trafiken och bedöma den, säger han.

Han anpassar de olika momenten efter Transportstyrelsens kursplan, men ser också mycket till elevernas tidigare kunskaper.

– Jag har släppt det här med att gå igenom alla delar. Nu är det mer som ett smörgåsbord för alla har olika förkunskaper och har kört olika mycket.

Efter att Martin Sellergren har kört en runda är det Fredrik Johanssons tur att sätta sig bakom ratten. Det blir samma varv som tidigare och Fredrik Johansson visar att han kan manövrera bilen på ett bra sätt och hålla koll på övriga trafikanter.

ANNONS

– Där gjorde du en bra grej, Fredrik. Du upptäckte bilisten tidigt och löste problemet. Det hann inte ens bli ett problem, säger Martin Sellergren när hans elev saktar in och väntar tills en annan bilist har kört förbi på en trång gata.

Mycket av lektionen handlar om högerregeln och att anpassa sig till andra bilister.

Det som Fredrik Johansson ska tänka på inför uppkörningen menar Martin Sellergren är att vara mer uppmärksam på vad som händer på båda sidor av bilen och inte stanna med blicken för länge åt ett håll.

– Jag ska flytta blicken snabbt och försöka få mer ögonkontakt med folk, säger Fredrik Johansson.

Han tror att det blir fem lektioner till innan han är redo för förarprovet. Stadskörningen tycker han är svårast.

– Det är kanske för att jag är ovan. Jag har mest kört på landsväg. Nu måste jag hela tiden hålla koll. Det kommer folk hela tiden och man får aldrig en lugn stund.

ANNONS