Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Han ska tävla i kemi-olympiad i Thailand

Studenten är snart här, men för Oscar Blommegård fortsätter plugget inpå sommaren. I juli reser han till Thailand för att representera Sverige i "Kemi-OS". Det är han först med att göra i Peder Skrivares skolas historia. – Jag känner mig hoppfull. Det kommer bli en härlig upplevelse.

Oscar Blommegård är, enligt egen beskrivning, en innebandyspelande kille från Hyltebruk som fascineras av kemi. Förförra året gjorde han ett utbytesår i Minnesota. Nu går han sista året på Peder Skrivares Skola i Varberg.

– Det var kul att plugga kemi i USA, säger han. Men det var genom min kemilärare Peder Öhman som jag verkligen fick upp ögonen för ämnet.

Att tävla i kemi kanske låter svårbegripligt för de flesta. Men Oscar är väl förberedd. Förra året vann han PS-skolans lokala kemitävling, och avancerade då till den nationella tävlingen i Jönköping. Tyvärr slutade resan där. Men i år gick han hela vägen.

Nu ska han och tre andra svenska gymnasielever göra upp om världsmästartiteln tillsammans med deltagare från 77 andra länder. Platsen är Bangkok och Oscar Blommegård är den första PS-eleven som deltar i "The 49th International Chemistry Olympiad". Tävlingen börjar den 6:e juli.

– Självklart ser jag fram emot att få tävla, men det kommer också bli kul att uppleva en ny kultur och nya sevärdheter. Jag har aldrig varit i Thailand, eller Asien för den delen.

Av de tio dagar som utgör olympiaden är bara två tillägnade tävlingar. En dag för den teoretiska och en dag för den praktiska. Utöver det står det utflykter i Thailands huvudstad på schemat. Men innan Oscar påbörjar resan till varmare breddgrader väntar ett träningsläger i Jönköping.

– Jag har fått 60 sidor med uppgifter att gå igenom, så sommarlovet får nog vänta lite, säger han.

Trots stora förberedelser menar Oscar att chanserna att få medalj i Bangkok är små. Tufft motstånd väntas från större nationer som exempelvis Kina. Men med eller utan medalj ser Oscar en framtid inom kemin.

– Det är så himla intressant hur saker och ting bara sker. Både inne i våra kroppar, men också i allt annat som finns. Allt är ju kemi. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här