Han riktar kritik mot höga avgifter för vattentoaletter

Rune Börjesson har reagerat på det belopp som kommunen kräver för att ge fastighetsägare tillstånd för enskilt avlopp. – Om politikerna i Varberg får bestämma är det utedass som kommer gälla på landsbygden i fortsättningen, säger gårdsägaren.

ANNONS
|

I Varbergs kommun finns det cirka 5 500 fastigheter med enskilda avlopp. Rune Börjesson bor i en lantlig idyll på en gård i Nösslinge Vik. Men det finns baksidor med att bo på en gård med enskilt avlopp – åtgärder behöver vidtas för att få ett godkänt avlopp. Han behövde söka ett nytt tillstånd och miljö och hälsa var på besök under sommaren. Den 23 juli fick han en faktura från Varbergs kommun på 7 364 kronor. (sju gånger timavgiften på 1052 kr)

– Miljö och hälsa var här och tittade i 45 minuter tillsammans med den som ska gräva för mig. För det debiterade de mig för sju timmars arbete utan att ge en specifikation på vad jag betalar för, säger Rune Börjesson och fortsätter:

ANNONS

– Vi klarar att det dimper ner en sådan här räkning, men hur gör äldre som har låga pensioner. Folk på landsbygden är hårt pressade som det är.

Taxan bygger på en schablonuträkningen

Anders Bergh, chef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, svarar på kritiken:

– De sju timmarna är en schablonuträkning som bygger på tidigare erfarenheter från alla kommuner i Sverige och en jämförelse med andra kommuner på vad som kan vara rimligt. Taxan ska täcka kostnader för till exempel lokalhyror, datorer, restid och administration. De halländska kommunerna ligger väldigt lika, säger Bergh.

Rune Börjessons gård ligger nära gränsen till Falkenbergs kommun och där är taxan en annan. Från 2019 är det timavgiften gånger sex som gäller - något billigare med andra ord.

– Vi har tittat på tidsåtgången och vi klarar det snabbare och snabbare och då är det rimligare att ta sex timmar. Detsamma gäller för Halmstad, Hylte och Laholm och i Kungsbacka och Varberg är det sju timmar, säger Anders Ramberg , miljö- och hälsoskyddschefen i Falkenbergs kommun.

Han tillägger:

– Det är kommunfullmäktige i respektive kommun som bestämmer vad som är rimligt.

Börjesson tycker att avgifterna är på tok för höga och ställer sig frågande till varför Varbergs kommun tar en högre avgift.

ANNONS

– Jag ifrågasätter effektiviteten på arbetet och hur de kan ta sådana timpengar för att åka ut och göra en liten besiktning. Alla hårda bestämmelser kommer att ta död på landsbygden.

ANNONS