Han odlar sin egen chilepeppar

Vad hade alla odlare gjort utan växthus? Ljuset finns här, men det saknas värme för att få liv i fröna.

ANNONS
|

För Raimo Einosson i Gunnestorp är växter och odling inte bara ett nöje. 1986 tog han över verksamheten och lever på att sälja grönt på Warberg Tomat.

Intresset för odling och frösådd har funnits i släkten. Pappa var också odlare. Det var därför inte så konstigt att han valde trädgårdsutbildningen i bohuslänska Dingle 1977. I en yrkesodlares värld går säsongen i sina vanliga cykler. Det finns alltid något som ska dra igång vilken tid på året det än är.

– Det är ett fritt jobb, men du måste jobba mycket. Annars fungerar det inte.

Tomater finns i massor under taken på växthusen. Det är egentligen Raimos huvudsakliga intresse. Företaget driver även fram en del chilepeppar.

ANNONS

Under vissa perioder har odling just av chilepeppar intresserat många. Inte minst för att många tycker att det är vansinnigt gott att spetsa vissa maträtter med raketbränsle, typ jalapeno. Ingen Chili con carne mår bra utan ett knippe egenodlade jalapeno.

– En del sorter tar lång tid att gro, säger Raimo.

När de väl gror händer det saker snabbt. Med ett uterum går utvecklingen kvickare. Men det gäller ju förstås att du lever med folk som accepterar att det grön-röda guldet tar plats.

– Det går bra att odla i ett varmt fönster också, säger Raimo.

Du måste så helst redan i januari för att kunna uppleva ditt mål – måltiden.

Bara att kärna ur chilepeppar är ett nöje, för doftens skull. Men för eget och andras välbefinnande: Ta på platshandskar. Det är inte skönt för någon att pilla med händerna på något känsligt ställe efteråt. Ämnet capsaicin bränner på rätt bra vid kontakt med ögonen.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS