Han kämpar för att få lönsamhet i sitt fiske

Mikael Rydsten vill satsa på jobbet som fiskare men framtiden är osäker. - Vi får se. Det måste bära sig ekonomiskt för att jag ska kunna fortsätta, säger han.

ANNONS
|

Mikael Rydsten styr in sin båt i Bua hamn och lägger till vid kajen. Snabbt hoppar han i land och det tar inte många minuter innan han börjar lasta av nattens fångst, 130 kilo havskräftor. De läggs på is och körs in i kylrum och förvaras i hamnen i väntan på transporten som ska ta dem till Göteborg där de ska säljas på fiskauktionen.

– Först efter det vet jag hur mycket jag får betalt, förklarar Mikael Rydsten.

Han säger att det är svårt att veta i förväg, allt styrs av tillgång och efterfrågan, han har fått allt mellan 50 och 350 kronor kilot. Klockan är fyra på eftermiddagen och han har hållit igång sedan tretiden natt. Nu är han trött och vill komma hem och duscha och sedan lägga sig för att sova några timmar.

ANNONS

– Jag går ut klockan två inatt igen, säger han.

För ett år sedan träffade HN Mikael Rydsten när han nyss hade köpt sin båt. Han hittade VG Saltvåg på Blocket och köpte henne därefter ganska omgående. Han är ensam ute på havet när han fiskar och har bara måsarna som sällskap. Väl iland följer de med och sitter länge och plockar fiskrens från näten som ligger upphalade på däck.

– De är här och hjälper mig att städa upp, säger han med ett leende.

Fisket har inte riktigt blivit som han har tänkt sig. Planen var att fiska i ett år och sedan utvärdera verksamheten. Ett husbygge kom emellan och han har inte varit ute lika mycket som han hade tänkt. Mikael Rydsten har fortfarande kvar sitt jobb på Ringhals.

Det är inte helt lätt att starta en verksamhet som fiskare. Det gäller att hålla reda på och följa reglerna som ska motarbeta utfiskning.

– Det är lite snårigt eftersom regelverket ändrar sig hela tiden. Är man som jag liten så klarar man inte det, säger Mikael Rydsten.

Från början fick han en kvot om 100 dagar att fiska på men det har nu ändrat sig till en viktkvot.

ANNONS

– Jag tycker att det är bättre nu. Det är friare. Förut fick jag ringa före och efter jag gick ut men det behöver jag inte nu.

Mikael Rydsten har också svårt att förstå logiken i landningsskyldigheten.

LÄS MER:Nyfiskeregel väcker blandade känslor

– När det gäller vissa arter måste vi ta iland även för små fiskar som inte går att sälja. Jag kan inte riktigt förstå nyttan med den regeln. Då är det väl mycket bättre att kasta tillbaka dem i havet så de åtminstone blir mat till krabborna, säger han.

Mikael Rydsten har fått ovärderlig hjälp av de mer erfarna fiskarna. De har lärt honom sådant som att kräftfisket blir bättre på grunda vatten när månen är uppe.

– Det är gammal kunskap och sådant som de vet av erfarenhet. Ibland undrar de varför jag frågor om vissa saker. För dem är det självklart men det är det inte för mig.

Idén har varit att fasa över sitt yrkesliv mer mot fiske när kärnkraften på Ringhals fasas ut.

Hur det går med det handlar också om att få det att gå ihop med privatlivet.

– Familjen blir ju lite lidande när jag har två jobb, säger Mikael Rydsten.

ANNONS
ANNONS