Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Han gör konst av trädens märkliga svulster

Sveriges största vril. Det är förmodligen den som Daniel Andersson har hemma hos sig. – Jag har i alla fall inte hittat någon större, säger han.

En vril är en utväxt på en trädstam som kan förekomma på alla slags träd. Daniel Andersson kallar sig för vrilkonstnär och han har länge arbetat med vrilar i olika storlekar. Den som ligger i hans trädgård just nu är den största han hittills har sett. Efter att ha hört sig för tror han att den kan vara störst i Sverige. 

På söndag har han öppet hus så att allmänheten får komma och titta på hans fantastiska trädgård som han har designat och anlagt själv. Då har man också möjlighet att se vrilen.
– Den har vuxit upp i trakterna kring Hjo. Jag köpte den på Blocket, säger Daniel Andersson.

Den stora vrilen mäter 135 centimeter i diameter och har en omkrets på 4,10 meter.
– Den är faktiskt större än vad jag trodde, säger Daniel.

Det tar lång tid att bearbeta en vril och kräver hjälp av verktyg från motorsåg och ner till det mest finpolerande sandpappret. Daniel polerar slutligen upp ytan som på en bil.
– Det kräver många timmars arbete för att få allt klart. 

Marknaden för vrilkonst är störst i USA. I Sverige var detta ett vanligare hantverk förr i tiden och Daniel Andersson har lärt sig det mesta själv men inspirationen kommer från hans farfar. Den stora vrilen kommer han att arbeta och sedan behålla själv.
– Det ska bli en plats för katterna. De gillar att ligga inbäddade i runda utrymmen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här