Behandlar kända sportpersoner. Kiropraktorn Martin Isaksson har behandlat många världsatleter under flera internationella sportevent, men han får inte avslöja vilka. "Det är problemet som är i fokus, inte personen", säger han.
Behandlar kända sportpersoner. Kiropraktorn Martin Isaksson har behandlat många världsatleter under flera internationella sportevent, men han får inte avslöja vilka. "Det är problemet som är i fokus, inte personen", säger han.

Han finjusterar världsatleterna i OS

Som den enda svenska kiropraktorn har Martin Isaksson från Varberg bjudits in av Internationella OS-kommittén för att delta i det medicinska teamet i Rio de Janeiro. Med bara tre års karriär i bagaget har han redan hunnit behandla stora världsstjärnor under flera internationella mästerskap.

ANNONS
|

Redan innan han avslutade sin kiropraktorsutbildning i Australien 2013 jobbade Martin Isaksson under allt från VM i vattenpolo till VM i segling. Till vardags arbetar han på Varbergs kiropraktik i Varberg och Falkenberg. Flera gånger per år reser han utomlands som volontär för olika internationella sportevent, då han sitter med i styrelsen i FICS, Fédération Internationale de Chiropratique du Sport, och som ordförande i IKS, Idrotts Kiropraktik Sverige.

– Jag brukar säga att när jag åker iväg på sådana här event utomlands är det min semester. Det är den enda semestern som jag tar, annars jobbar jag hela tiden, säger han.

ANNONS

I år ordnas en del mästerskap närmare hemmet, så som VM i Muay Thai i Jönköping i våras och VM i dragkamp i Malmö i september. Men det allra största eventet för Martin Isaksson blir när han på onsdag åker till Rio de Janeiro i tio dagar. Han har som enda svensk kiropraktor bjudits in av Internationella OS-kommittén.

– Det är jag oerhört nöjd över, att ha kommit så här långt så snabbt. Jag får nästan nypa mig själv i armen för att fatta att det är sant. Det är lite overkligt, men visar att hårt arbete lönar sig, säger han och menar att det är en dröm som nu blir verklighet.

Att förebygga och ta hand om akuta skador är Martin Isakssons huvuduppgift.

– De här atleterna är världsbäst, de är de bästa från sina länder. Man är som en finmekaniker på en formel 1-bil. Det är finjustering och de svarar till 100 procent på allt du gör. Du får respons på en gång och det är så ruskigt fascinerande. Det är inte så att du behöver vänta två dagar på att se skillnaden.

Kroppsdelar som går ur led, frakturer och hjärnskakningar är de värsta skadorna som gör att atleterna inte kan fortsätta tävlingen. Tiden kan bli något knapp då de tävlande helst vill tillbaka med en gång även om de har skadat sig.

ANNONS

– Vi rådgör med atleten. Man kan bara ta hästen till vattnet, inte få den att dricka. Lite så är det. Det är inte upp till oss att bestämma om personen vill tävla ändå.

Roligast tycker Martin Isaksson är att få behandla tävlande som inte är vana vid kiropraktik.

– Deras glädje är det man drivs av. Att de kan komma långt tack vare det.

Lättare stukningar, muskelbristningar, nackspärr och ryggont är några av de vanligaste idrottsskadorna som han får behandla. Men det är inte alltid atleterna är så lätta att ha att göra med.

– Det finns de som beter sig som att "du borde vara glad för att du får behandla mig". Sådana finns alltid, men majoriteten av världsstjärnorna är väldigt ödmjuka. Annars kan man alltid skämta bort det med "det är inte jag som kommer in med problem här, hörru".

ANNONS