Han följde sin dröm och öppnade nostalgicafé i Väröbacka

Vad gör man om man är social, glad och har ett stort intresse för det mesta som härstammar från 50- och 60-talet? Man öppnar ett kafé med en rejäl dos nostalgikänsla, så klart.

ANNONS
|

På Stenlyckevägen i Väröbacka hittar du Belis café & nostalgi. Det kan krävas en GPS för att lotsas rätt.

– Jo, men det är också förvånansvärt många som bara snubblar på det. I helgen var det ett par från Bohuslän här som bara råkade köra förbi, säger ägaren Jan-Åke Richardsson, 59, och skrattar.

Kaféet och omgivningarna vittnar om Jan-Åkes stora intressen. Bilar och nostalgi.

– Jag är uppväxt med gamla bilar, min familj hade bilskrot i Veddige. Fick första bilen av pappa när jag var sju år. ”Den skrothögen får du inte igång”, sa han till mig. Två dagar senare så gick den.

ANNONS

Kaféet, som ligger ett stenkast från Jan-Åkes boningshus, är inrett i amerikansk stil med jukebox och biljardbord. På väggarna finns bilder på ikoner som Elvis och Marilyn Monroe. Bordstabletterna är utformade som vinylskivor.

Två år har det tagit att bygga upp kaféet.

– Det är en liten dröm som jag har haft länge med kafé, bar och grejer även om jag är helnykterist själv. Min tanke har varit att bygga upp det så billigt som möjligt. Bord och stolar är gjorda av gamla kabeltrummor som jag har fått gratis. Utemöblerna har jag tillverkat av gamla pallar och jag har gjort kaféstolar av hästskor. Det har inte kostat mycket pengar alls. Jobbet har kostat, men det är bara roligt, säger Jan-Åke Richardsson.

Till vardags arbetar Jan-Åke Richardsson som bilmekaniker. Han har också haft eget företag som åkare. Caféverksamheten är än så länge enbart på hobbynivå - öppettiderna är begränsade till söndagar.

– Men det blir nog lite mer nu i sommar. Och blir det mer känt så finns det ju en tanke om att ha öppet mer. Jag är social av mig och tycker om att prata med folk. De som kommer hit tycker det är fantastiskt att det finns ett sånt här ställe i Väröbacka, säger han.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler saker att upptäcka i Väröbygden

Ringhals. Under sommaren har kärnkraftverket guidade visningar och rundturer.

Sunvära kvarn. Kvarnen från 1866 är av holländsk typ, som började tillverkas redan på 1500-talet och kom till Halland på 1800-talet. För några år sedan genomgick kvarnen en större restaurering.

Borrås skåra. En av Hallands märkligaste naturformationer som för tankarna till helvetesgapet i "Ronja Rövardotter". Skåran går rakt igenom berget och är cirka 10 meter djup.

Jättahögen. Strax söder om Värö kyrka ligger ett gravfält. Här finns fyra högar, tio till tretton runda stensättningar och tolv resta stenar. Gravarna tros ha tillkommit under brons och järnåldern.

ANNONS