Hamnen vill ha fler gäster – på hjul

I takt med att allt fler väljer bort båten har Getterön Marina vänt blicken mot den populära husbilen. Ett skifte som försvåras av både markägare och kommunen.

ANNONS
|

När HN besöker småbåtshamnen vid första vik gassar solen så som den bara gör ett par gånger varje sommar. Då går det knappt att föreställa sig någon bättre tillflyktsort än en segelbåt på glittrande blått vatten. Men det är allt färre som vill ha det alternativet förtöjt vid bryggan. Föreningen Getterön Marina som driver småbåtshamnen har haft en stadig nedgång i medlemmar och därmed hyrda båtplatser. Förr om åren kunde det vara över ett decenniums kötid för att få lägga sin båt där. Nu finns det i stället gott om mellanrum mellan segel- och motorbåtarna. Värst var det för några år sedan.

ANNONS

– Det kom väldigt hastigt, det var inte något vi hade känt av. Vi ser inte ett tillskott av unga båtägare, säger Kurt Edin som är ordförande i Getterön Marina.

I år har däremot antalet medlemmar ökat en del, även om det är långt från forna glansdagar.

– I år har vi fått ungefär 35 nya medlemmar som alltså vill lägga sin båt här. Det innebär nästan en halv miljon i intäkter första året, säger Kurt Edin.

I dagsläget verkar det därför inte som att det kommer bli ett underskott i budgeten. Däremot har föreningen satsat på nya vägar till intäkter.

– Husbilarna är mycket viktiga för föreningens inkomster, vi är fullbokade mellan vecka 28 och vecka 31, säger Kurt Edin.

Det är föreningens 21 ställplatser för husbilar han pratar om. De ligger bakom Eliassons båtvarv och blickar in mot Kallbadhuset och Fästningen. I flera år har Getterön Marina försökt få tillstånd till fler ställplatser på området. En idé som överklagats av markägarna längs Hattviksvägen och Änggärdesvägen som går mellan Getterövägen och båthamnen. I nuläget är det en mindre väg där lastbilsleveranser till Eliassons båtvarv och restaurang Hattaviken får samsas med båttransporter, personbilar, cyklister och gående.

ANNONS

– Markägarna tycker det blir för mycket trafik på den smala vägen. Vägföreningen som har hand om vägen har därför fört frågan om att bygga om vägen. Men markägarna vill inte släppa till mark, så har det hållit på i tio, tolv år, säger Kurt Edin.

Nyligen fick han höra något som ytterligare kan försvåra hamnföreningens planer på att utöka verksamheten med husbilar.

– Vi har arrende och bygglov där ställplatserna är till nästa augusti. Tydligen har kommunen sålt den marken till Eliassons båtvarv redan i höstas utan vår vetskap. Jag fick reda på det för en månad sedan. Vi arrenderar ju marken, det känns konstigt att inte bli tillfrågad eller ens informerad. Då hade vi velat köpa den, säger Kurt Edin.

Den lukrativa men komplicerade frågan om husbilar är inte föreningens enda offensiv för att väcka liv i hamnen igen. De har bland annat marknadsfört Getterön Marina i utlandet, i hopp om att locka fler tillfälliga gäster sjövägen. Även om de fasta båtplatserna är grunden i föreningens ekonomi så är de så kallade gästbåtarna ett fint tillskott under sommaren. Varje sommar har man ungefär 1000 gästnätter.

– Så har det varit ganska konstant de senaste åren. Det skulle absolut få plats fler, säger Kurt Edin.

ANNONS

Förutom svenskt båtfolk är det ofta danskar och tyskar som stannar till för en natt eller flera. Hanna Stein ligger och solar i en segelbåt som är förtöjd längs den långa bryggan in mot centrala Varberg. Det står Berlin på båtens akter och därifrån kommer också hon. Efter Varberg blir det en seglats till Falkenberg och sedan vidare till Köpenhamn och Tyskland.

– Det är första gången här, men jag kommer gärna tillbaka. Det är inte så dyrt att ligga här, och allting fungerar som det ska, säger Hanna Stein.

Båthamn: Getterön Marina

  • Småbåtshamnen på Getterön drivs av föreningen Getterön Marina. Småbåtshamnen inne i Varberg drivs av kommunen.
  • Föreningen har ungefär 480 medlemmar.
  • Att hyra en båtplats kostar ungefär 3 000 kronor per år. Första året betalar man även en insats på 9 000 kronor som man får tillbaka om man går ur föreningen.
  • Medlemsavgifterna har höjts i takt med att antalet medlemmar har minskat.
  • Föreningen har tre anställda i hamnen, året om.
  • Priset för en gästnatt är 250 kronor per natt.
  • Getterön Marina har 21 ställplatser för husbilar.
  • Föreningen har arrenderat mark till ställplatser för husbilar av kommunen. Marken har nyligen sålts till Eliassons båtvarv.
ANNONS