Hamid Zafar var på intervju för tjänsten som ny skolchef

Efter avslöjandet att Hamid Zafar gjort ett flertal grovt rasistiska och homofobiska kommentarer på internet har flera aktörer valt att avsluta sina samarbeten med honom. Nu kan Hallands Nyheter avslöja att han var med i diskussionen om att ta över som ny skolchef i Varberg.

ANNONS
|

Nyheten att Hamid Zafar eller ”Rektor Hamid” som han är mer känd som, har spridit grovt rasistiska och homofobiska uttalanden på anonyma nätforum, har väckt stor uppståndelse. Nu kan Hallands Nyheter avslöja att Hamid Zafar var en av tre som blev kallad på intervju för tjänsten som ny förskole- och grundskolechef i Varbergs kommun av cirka 25 sökande.

– Han föll på att vi ansåg att han hade för lite erfarenhet av att leda en så stor organisation, säger Hanna Netterberg (M), ordförande i förskole- och grundskolenämnden.

Hamid Zafar blev känd när han som rektor tog över Sjumilaskolan i Biskopsgården. Fram tills i dag var han skolchef i Mullsjö, en tjänst han fått gå ifrån efter avslöjandena om hans inlägg på internet. Han har varit krönikör för Göteborgs Posten, blivit utsedd till Årets svensk, varit sommarpratare i radion, suttit i Moderaternas integrationskommission och skulle under hösten ha tävlat i På spåret på SVT. Både Göteborgs Posten och Moderaterna har nu sagt upp samarbetet med Hamid och SVT har meddelat att de klipper bort avsnittet av På spåret där han förekom.

ANNONS

En av egenskaperna som har efterfrågats hos den person som ska ta över rollen för Varbergs största förvaltning är just någon som kan stärka varumärket Varberg.

– Vi kände att han var en spännande personlighet och har gjort sig ett stort namn inom skolvärlden men hade vi känt till det som framkommit om honom nu hade han naturligtvis aldrig kallats på intervju, säger Hanna Netterberg.

Vem som kommer bli ny skolchef i Varberg är ännu inte klart. Tidigare under hösten meddelade Per Synnes, som leder rekryteringen, att de tagit in en extern firma för att få hjälp att ta fram ett lämpligt namn.

ANNONS