Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Halvny bryggare på helny dryckesfestival

Den 16 februari är det dags för dryckesfestival på Bruket. En av utställarna är ölfantasten och mikrobryggaren Martin Sunesson.

På Johnssons Gård i Vare söder om Varberg finns flera olika företag som alla har hantverket och det lokalproducerade gemensamt. Förutom bland annat Hembränt Keramik, Sikta stenugnsbageri och barbequeserveringen Rub’n Smoke finns Martin Sunesson. Här driver han mikrobryggeriet Subbe bryggeri sedan i somras.

– Alla på gården samarbetar men är ändå egna. Vi försöker att ha en gemensam agenda. Jag har sålt öl till Rub’n smoke och överbliven vört kan gå till bageriet och så vidare, säger han.

”All världens råvaror”

Martin Sunesson började brygga öl hemma på hobbynivå för ungefär sju år sedan. Han hade då jobbat som kock i 20 år, och såg ölbryggandet som en naturlig fortsättning.

– Det handlar om skapandet. En vinmakare har sitt klimat, sina jordar och vindruvor och får göra vad som går av det. Ölbryggare har tillgång till all världens råvaror, och av hela det smörgåsbordet kan man välja och skapa sin egen produkt, säger han.

”Ville inte göra allt i blindo”

I början blev det ganska mediokra resultat av hemmabryggandet, men efterhand blev det bättre och bättre. För att förstå varför det blev bra ibland och sämre ibland sökte han sig till en yrkeshögskoleutbildning i bryggeriteknik i Ludvika.

– Jag ville inte göra allt i blindo. Under utbildningen jobbade jag på Dugges bryggeri i ett år, och de tyckte att var det helt okej med min tanke om att starta eget efteråt, säger han.

Så med facit på hand, vad hade du gjort fel?

– Det handlar om syrepåverkan, hygien och utrustning. Det går inte att göra hundra procent bra hemma. Jäsning i plastbunke går inte att göra helt tät, säger han.

De senaste årens öltrend där hantverksöl fått ta en allt större plats är ingenting som kommer att dö ut när nyhetens behag lagt sig, tror Martin.

– Nej, det är inte så att folk kommer börja dricka dålig öl igen. Ingen kommer känna att ”nu är jag trött på superkomplexa, goda öl, nu vill jag dricka platt industriöl igen.” Det kommer aldrig gå tillbaka till att finnas fyra stora industrier igen, säger han tvärsäkert.

Den 16 februari medverkan han på Varbergs nya Dryckesfestival som kommer att hållas i Brukets lokaler.

– Det blir den första mässan för min del, så det är extra kul att den blir i Varberg också, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: Öl- och whiskymässa tar klivet in i Varberg

Martins bästa tips för hemmabryggaren:

Undvik att ölet påverkas av syre efter jäsning. Oxidering kan ge flera olika felsmaker och göra ölet platt, trött och unket.

Tänk på hygienen! Ha rena jäskärl och redskap.

Samla på dig data under processens gång om vattenmängd, humlemängd och temperatur. På så vis kan du återskapa och se vad som gick bra och dåligt.