Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/14

Hallifornia är tillbaka – och firar femårsjubileum

Det vankas femårsjubileum för surffestivalen Hallifornia. Fästningsområdet kryllar redan av barn och ungdomar som provar på aktiviteter inför helgens festligheter.

På torsdag drar Hallifornia i gång och gör därmed sin femte sommar i Varberg. Festivalen med fokus på surf, vatten, yoga och musik engagerar många ungdomar – både som besökare och volontärer.


Erik Ruth är vd för Nordic Surfers AB och mannen bakom Hallifornia.
– Hallifornia har vuxit fort. Efter förra året kände vi att det är viktigt att komma ikapp som organisation, och att vi som jobbar med festivalen har kul också, säger han.


Nytt för i år är att avslutningsfesten som tidigare hållits på Borggården nu flyttar ner till den norra fästningshörnan. Surfers Corner, som Hallifornia kallar det, smygöppnar redan på onsdagskvällen och blir "en festival i festivalen", enligt Erik Ruth.
– Den elektroniska dansmusiken på Borggården byts ut mot livemusik med lite annan karaktär. Mindre nattklubb, och mer surfbohemiskt, säger han.
– Vi tar in "surfparkerings-hänget" hit, det blir skönt häng men också underhållning, säger Bollen Valencia. Han kommer stå för inslaget Bolla med Bollen, där han går igenom dagens höjdpunkter från festivalen.


Förra året fick Hallifornia kritik för att vara en mansdominerad festival, något de velat ändra på till i år.
Ni arbetar mot att ha "minst 40 procent kvinnliga förebilder på festivalen". Hur då?
– De unga tjejerna behöver äldre tjejer att se upp till. Vi har försökt få kvinnliga instruktörer, föreläsare och deltagare i tävlingar. I vissa kategorier kanske vi inte når upp till 40 procent, men i andra det dubbla. Det är ett viktigt ställningstagande.


Wakeboardtävlingen "King and Queen of the Castle" är ett berömt inslag under festivalen, och pågår under alla tre dagar med final på lördagen. I år blir det nya hopp i vallgraven och en högre nivå i tävlingen, menar Erik Ruth. 


Runt fästningsområdet har Hallifornia tjuvstartat med ett Sport Camp för barn, där de får testa på aktiviteter som skateboard, klättring och wakeboard.


Redan innan festivalen har startat är det full fart i vallgraven. Mattias Blomgren är wakeboardansvarig på Hallifornia, han reglerar hastigheten och styr draglinan.
– Jag gör det här ideellt och mot att kunna åka själv, säger han.


Hallifornia bygger just på ideellt arbete och dess volontärer, vilka uppskattas vara runt hundra personer i år.
Linnea Lindeberg, 16, och Gustav Nilsson, 15, är ledare för en Sport Camp-grupp med elva barn. De ska bland annat se till att alla barn hänger med, och när det finns ledig tid sätter de i gång egna lekar.
– Jag håller själv på med actionsport, så detta kändes roligt, säger Gustav Nilsson.
– Jag får erfarenhet och dessutom gillar jag att jobba med barn. Det är kul att känna på att få ta ansvar, säger Linnea Lindeberg.