Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Hallfrågan – en sak som länge låg på is

Det tog lång tid innan intresset för ishockey fick frysfäste i Varberg. En av pionjärklubbarna var Veddige HK. Hans-Åke Georgsson var med.

Att spela ishockey var inte så lätt när intresset för spelet med puck växte lavinartat med Sven ”Tumba” Johansson och de andra i Tre kronor kring 1950/60-talet. Men många ville försöka ute i kommunen. Det fanns ishockey i Tofta, Stamnared, Värö, Derome, Tvååker och Grimeton. Och så har vi Veddige.

1964 gjorde klubben de första försöken med att bygga upp is på fotbollsplanen. Brandkåren hjälpte byns ungdomar att spola upp is på gräsplanen. Det blev inte riktigt bra. Det är svårt att styra över vatten. Det vill som bekant lägga sig vågrätt.

– På ena sidan var det fin is, i mitten var det lite skrovligt och den tredje zonen var grön. Det blev inte så bra där, minns Hans-Åke Georgsson.

Veddige testade på nytt nedanför Kapmans industritomt som ligger på sluttningen mot Viskan.

”Hurra, här kan vi spola”, ropade säkert entusiasterna ut. Isen spolades och det funkade ganska bra. Tills Kapman skickade ut salt härdvatten som rann rakt igenom rinken.

– Vi fick öppet vatten mitt på banan. Minns att när de kom från Halmstad var ganska bekymrade.

Även från Tofta har det berättats historier. Efter hemgång från lördagskvällens äventyr hände det att de unga lokala ismakarna fick för sig att passa på att spola när minusgraderna sjönk efter en festkväll. Stå bara inte för stadigt. En herre lyckades dock frysa fast.

Inne i Varberg samlades det pengar till en ishall redan på 1960-talet. Alla riktigt stora städer hade redan de här faciliteterna. Men Varberg låg efter med det mesta. Men det drog ut på tiden. Sjöaremossen i Väröbacka hann före och ishallspengarna flöt in därifrån.

Ishallen invigdes 2013. Simhallen byggdes först 1980.

Sparbankshallen kom till 2004 (den första i centrum med godkända handbollsmått).

De här frågorna hade kommuner i Varbergs storlek löst flera årtionden tidigare.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten