Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hallands vandringsleder är en succé i coronatider

Under coronapandemin har länets vandringsleder blivit populärare än någonsin. Särskilt lockar Hallandsleden och vandringsstigarna omkring Åkulla bokskogar.

I norra Sverige rapporterar fjällstationerna att fjällvandringslederna är proppfulla. Men även i Halland har vandringslederna blivit mycket populärare än vanligt.

– De två lederna som vi säljer mest kartor till är Hallandsleden och de nya Kungssjölederna. Hallandsleden har vi inte marknadsfört mer än vanligt. Ändå har vi sålt dubbelt så många kartor till Hallandsleden som en vanlig sommar, säger Sara Persson som är turistinformatör på turistinformationen i Varberg.

Detta märks inte minst i Åkulla, där Hallandsleden går igenom.

– Vi har fått extremt mycket förfrågningar om både Åkulla vandringsleder och Hallandsleden, säger Per Broberg som ansvarar för Åkulla Outdoor Resorts boende och försäljning.

Detta är första sommaren som han tillsammans med sin familj driver företaget som tagit över den gamla friluftsgården i Åkulla.

– Så det är svårt att säga om det har ökat eller inte, men vi känner att trycket på friluftslivet är stort vilket skvätt över på oss också, säger han.

Att allt fler väljer att semestra på hemmaplan pekas ut som orsak.

– Vi har en fördel av att man ska och kan vara ute. Det blir ju lite enklare att hålla avstånden då, säger han sittandes på det gigantiska trädäcket som sträcker sig ut över Yasjön.

Inget intresse för just Hallandsleden

Temperaturen börjar närma sig 25 grader, trots att klockan bara är halv tio på förmiddagen. Fyra medelåldersmän står och tittar på dagens rutt runt sjön. I händerna håller de varsin flaska laddad med vatten.

– Vi har egentligen inget intresse av just Hallandsleden utan vill mest komma ut och vandra tillsammans, säger Anders Johansson.

Tillsammans med kompisarna Lars Eriksson och Niklas Hansson har de överraskat den snart fyllda 50-åringen Peter Bernroth genom att ta med honom från Burseryd utanför Gislaved till Åkulla.

– Tidigare har vi mest vandrat i Norge och andra delar av Sverige. Här har vi aldrig gått förr men vi har åkt en hel del skidor här, säger Peter Bernroth.

Lördagens strapats var på 1,5 mil och i dag ligger en vandring på drygt 5 kilometer framför dem.

– Vi tajmade in årets bästa helg. Det var varmt i går men vi gick i bokskogarna och där var det ju skugga, säger Anders Johansson och tar sig en klunk vatten.

LÄS MER: Coronasemester lockar nykomlingar till reservaten

LÄS MER: Bua har blivit ett husbilsparadis

LÄS MER: Dramatisk historia längs vandringsleder

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här