Hallands sjukhus anmäler sig själva enligt lex Maria

Hallands sjukhus har lämnat in en lex Maria anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta efter att en patient på sjukhuset i Varberg avlidit under behandling.

ANNONS
|

Händelsen som har anmälts gäller en patient som var på sjukhuset i Varberg för att byta en kateter kopplat till en njure. Själva bytet av katetern går bra men morgonen efter upptäcks det att den nyss inkopplade katetern lossnat under natten. Innan personal hunnit koppla in en ny kateter försämras tillståndet hos patienten. Det visar sig att patienten fått en urinvägsinfektion.

Trots försök till behandling leder infektionen till en allvarlig blodförgiftning och patienten avlider under intensivvårdsbehandling på sjukhuset. Chefläkare Helena Gladh skriver i ett pressmeddelande om händelsen:

”Sepsis kan utvecklas snabbt och symtomen är ibland diffusa. Vi anmäler händelsen eftersom man kunde gjort fler undersökningar för att ta reda på varför patienten blev sämre.”

ANNONS

Fakta: Sepsis

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades för blodförgiftning. Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande.

Källa: 1177

ANNONS