Hallands sjukhus har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en testikel inte gick att rädda.
Hallands sjukhus har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en testikel inte gick att rädda. Bild: Rebecka Kvint

Hallands sjukhus anmäler felaktig bedömning om vriden testikel

Patient fick felaktig behandling och besvären förvärrades. Den förmodade inflammationen visade sig vara en testikelvridning och testikeln gick inte att rädda.

ANNONS
|

Patienten kom in till akutmottagningen i Varberg med plötslig svår smärta i pungen.

Smärtan förbättrades med smärtlindring och läkaren bedömde, efter ultraljud, fallet som en bitestikelinflammation. Patienten fick antiinflammatorisk behandling och kunde därefter åka hem.

Men besvären förvärrades och efter några dagar fick patienten göra ytterligare ett besök på akutmottagningen. Efter ett nytt ultraljud visade det sig att han inte hade någon inflammation, utan en testikelvridning. Beslut om operation fattades, men testikeln gick inte att rädda. Hallands sjukhus har Lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

”Effekten av insatt smärtlindring togs inte med i den samlade bedömningen av patienten vid det första besöket på akutmottagningen. Eftersom övriga symtom tydde på att patienten drabbats av en testikelvridning, så borde beslut om operation ha tagits redan då”, säger Helena Gladh, chefläkare, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS