Hallands länsmuseum tar emot väskstatyn

Varbergs kommun tackade nej till "Med handväskan som vapen". Nu står det klart att Hallands länsmuseum tar emot den.

ANNONS
|

Under torsdagen diskuterade Stiftelsen Hallands länsmuseer om de skulle ompröva kulturhistoriska museichefen, Curry Heimanns, beslut att ta emot "Med handväskan som vapen" av Susanna Arwin som en donation från Lasse Diding. Efter diskussionen kom de fram till att inte göra det.

– Det var en enig stiftelse, säger Gunnel Bengtsson, stiftelsens ordförande.

Ledamoten Sven Andersson (M), anmälde själv delikatessjäv, och deltog inte i ärendet.

Stiftelsen hade två saker att ta ställning till, dels om de skulle ta emot statyn, och dels om den skulle ställas upp på Borggården till helgen. Det kommer den inte att göra. Däremot kan den komma att placeras där i framtiden, om den passar in i sammanhanget. Som enskilt föremål kommer inte statyn att presenteras.

ANNONS

– Vi uttalade att den inte ska ställas på Borggården nu. Vi tog hänsyn till hur den skulle passa in i våra samlingar och i våra museiuppdrag att spegla vad som händer i samhället, säger Bengtsson.

Hur ska den användas?

– Vid utställningar kring teman där den passar in, som exempelvis civilkurage eller yttrandefrihet. Då är den ett utmärkt utställningsföremål. Det kan tänkas att den lånas ut. Vi har inte fått några krav på hur den ska visas från donatorn.

Curry Heimann var tillfreds med utfallet.

– Jag är positiv till att använda den. Vi har tidigare visat upp svensk kultur och kan sätta in den i olika sammanhang.

När det stod klart att museichefen valt att godta donationen rasade Christofer Bergenblock (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. I en insändare i Hallands Nyheter "Länsmuseichefens agerande är otidsenligt och hans beslut omdömeslöst. Varbergs fästning är en del av stadens historia, men tiden då staden behövde en fogde på fästningen är sedan länge förbi."

– Det var en tråkig och ensidig diskussion, säger Heimann. Jag ser den inte som våldsförhärligande. Sedan har jag full respekt för att det kan tolkas annorlunda.

Hur ser du på att ni tar emot något Varbergs kommun valde att tacka nej till?

ANNONS

– Vi ska inte visa den permanent. Vi tar emot den till vår samling. Det är ingen polemik mot Varberg.

Statyn ska få ett nytt fundament för att göra den enklare att hantera. När den ska vara i samlingarna är inte bestämt.

– Det blir troligen till våren, säger Heimann.

ANNONS