Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hallands Hamnar vill införa skiftarbete i Varberg – facket rasar

Transportarbetarförbundet rasar över att Hallands Hamnar vill införa skiftarbete i Varbergs hamn.
– Jag har hundraprocentigt stöd från kollektivet. Företaget riskerar att stå där utan personal, säger sektionsordföranden Lennart Andersson.

Transportarbetarförbundet ställer sig frågande varför Hallands Hamnar trycker på så hårt för att införa skiftarbete i Varbergs hamn. Enligt förbundet finns det inte tillräckligt att göra i hamnen för att motivera skiftgång.

– Det är stenhårda förhandlingar och de är väldigt angelägna att få till skift. Rent ekonomiskt går det inte ihop, säger Lennart Andersson.

Enligt Hallands Hamnar är det kundernas önskemål och behov som gör att hamnbolaget vill införa schemaförändringen.

– Vi har ökade volymer och behöver sätta servicen till våra kunder främst, säger produktionschefen Carl-Henrik Hägg.

Facket: Skiftarbete kommer drabba många

I nuläget tycker hamnarbetarna att arbetsbördan inte motiverar skiftarbete. Om arbetsgivaren får igenom sin vilja kommer eventuellt buller från hamnen pågå från sex på morgonen till halv åtta på kvällen. Fackordföranden anser att skriftarbete kommer drabba fler än hamnarbetarna eftersom den nya hamnen byggs i ett väldigt känsligt område – omringat av bostäder och Getteröns Natura 2000-område.

– Det ligger i allas intresse och påverkar folk runt omkring. Buller kan bli ett stort störningsmoment om vi inom fem år har en produktionsökning på 30 procent i en mindre och kortare hamn, säger Lennart Andersson.

Förhandlingarna, som pågått sedan oktober, handlar om att arbetstider ska ändras från 07-16 till 06-19.30. Varbergs hamn har tillstånd att bedriva verksamhet dygnet runt och länsstyrelsen har i ett yttrande om detaljplanen för Västerport påtalat att Västerportbostädernas krav på tyst boendemiljö stryper hamnens verksamhet.

Prognosen om fem år är att hamnen i Varberg ska hantera 1,8 miljoner kubikmeter sågade trävaror. Finns det planer på att bedriva hamnverksamhet dygnet runt i framtiden?

– Vi har inga konkreta planer på det i dagsläget. Kan vi utöka arbetstiderna med tre till fyra timmar klarar vi oss med det, säger Carl-Henrik Hägg.

Med tanke på buller... hur går skiftarbete i hamnen ihop med planerade bostäder i Västerport?

– Vi har en tät dialog med Västerportprojektet och olika myndigheter.

Så den mixen är inget problem?

– Nej, det ska det inte vara.

Förhandlingarna fortsätter i veckan. Kommer inte parterna överens går frågan upp till central nivå.

Läs mer:

Hallands Hamnar gjorde rekordvinst trots pandemin

Länsstyrelsen smular sönder kommunens planering för Västerport

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här