Hallands dyraste gator ligger i Varberg

Alldeles intill Fjärde vik och Getteröns camping ligger Halland dyraste gata. Åtminstone vad beträffar bostadsrätter.

ANNONS
|

58 393 kronor per kvadratmeter. Så mycket får du i genomsnitt punga ut för en bostadsrätt på Valvikavägen på Getterön, enligt en kartläggning som Svensk Fastighetsförmedling har gjort. Men det är inte bara de uppenbara anledningarna – närheten till både havet, Varbergs centrum och pendlingsavståndet till Göteborg – som gör det. Ett projekt där hotell omvandlats till bostadsrätter trissar upp genomsnittspriset.

– Här har man det ombildade strandhotellet som har gjorts om till en bostadsrättsförening med semesterlägenheter. Husen är generellt väldigt små, runt 20 kvadratmeter, och därför blir det ett väldigt högt kvadratmeterpris, säger Christian Werdin, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Varberg.

ANNONS

... och den näst dyraste

Södra vägen är Hallands näst dyraste gata vad gäller bostadsrätter. För den som inte är taxichaufför eller någon annan form av professionell gatunamns-rabblare kan gatan beskrivas som ”den där Urbaths kiosk, Pizzeria Pinocio och den gamla kvarnen ligger.” Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt här ligger på 46 118 kronor per kvadratmeter. Enligt Christian Werdin beror det framför allt på en stor andel nybyggen och att små lägenheter drar upp kvadratmeterspriset.

– I och med att nyproduktionen är så pass dyr i dag gör det att även begagnatmarknaden får en skjuts uppåt. Det slår också lite fel när vi pratar kvadratmeterpris eftersom de små lägenheterna sticker ut. Ettorna i dag är dyra, och därför blir det extremt dyrt per kvadratmeter, säger han.

.... och på plats tre har vi...

... Krabbes väg. Inte långt från Södra vägen, på Hallands tredje dyraste gata, finner vi bland annat kommunisten och hotelldirektören Lasse Didings Hotell Havanna. Närheten till Ankaret, Kärleksparken, Kurtinen och centrum är givetvis eftertraktat. Här ligger genomsnittspriset för en bostadsrätt på 45 793 kronor per kvadratmeter.

– Det är lite samma anledningar som på Södra vägen. De södra delarna av centrum är fortsatt attraktiva och kommer förmodligen alltid att vara det, säger Christian Werdin.

ANNONS

Han berättar om en fyra på en annan Södergata i stan, Sveavägen, som nyligen såldes för över 60 000 kronor per kvadratmeter.

– Bostadsmarknaden är lite upp och ner. Det finns ett väldigt stort intresse på de bra lägena och de känns dyrare i dag än tidigare. Samtidigt finns det lägen där det knappt säljs alls, och där det tar längre tid att sälja än tidigare, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

1. Valvikavägen, Varberg

2. Södra Vägen, Varberg

3. Krabbes väg, Varberg

4. Porfyrvägen, Kungsbacka

5. Snidaregatan, Varberg

6. Sveagatan, Varberg

7. Tylösandsvägen, Halmstad

8. Granitvägen, Kungsbacka

9. Lavavägen, Kungsbacka

10. Torvmossevägen,Kungsbacka

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

ANNONS