Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hajen-katten gillar folk

Var bor den? Vems är den? Vad heter den? Många har undrat över den sociala katten med orange päls som brukar hålla till vid Hajen. HN åkte dit för att försöka reda ut frågetecknen – och träffade Molle och hans ägare.

Ibland sitter han utanför entrén, på asfalten eller på en bänk, och bara tittar på människorna som går in och ut ur butiken. Vrider långsamt på huvudet och kisar med ögonen då och då.

Andra gånger tar han några steg in i entrén, stannar till och tittar eller går några steg. Han är lugn, ger ett tryggt intryck och har inga problem med att bli hälsad på och klappad av än den ena, än den andra okända människan som stannar till mitt i storhandlandet.

På Facebook har mysteriet kring den orangefärgade katten dykt upp flera gånger i olika grupper. Många undrar var den bor och vems den är. I trådarna finns mängder med svar, och det går snart att lista ut att katten bor i närheten och brukar hålla till vid Hajen så gott som dagligen. Flera personer uttrycker sin förtjusning över katten som verkar gilla folk, några skriver att han heter Molle, någon kallar honom ”Hajens huskatt” och en annan frågar skämtsamt om Molle har Ica-kort. Tydligen bär han ett halsband men den lilla skruven har lossnat så det går inte att se vem som äger honom.

HN åkte till Hajen en dag i förra veckan på vinst och förlust, för att försöka reda ut mysteriet kring Molle. Han är inte utanför butiken, och vid en första anblick inte heller i entrén. Men snart får vi syn på honom precis utanför glasdörren mot parkeringshuset. Han låter sig bli klappad en stund och tar sedan några lugna steg in i entrérummet.

– Han är så söt, han brukar sitta här varje dag, säger en förbipasserande kund.

Både kunder och anställda verkar känna igen honom.

Plötsligt kör en bil in i parkeringshuset, en flicka blir avsläppt, går fram till Molle och tar upp honom. Och nej, det var inget kidnappningsförsök som ägde rum utan det var helt enkelt Molles ägare som ägnade sig åt den dagliga rutinen – att hämta hem Molle.

– Vi bor på andra sidan affären så han kommer hit varje dag, ibland jamar han lite när vi hämtar honom, berättar tolvåriga Alissa Iliev medan hon håller Molle – som för tillfället inte säger något – i famnen.

Alissa tror att Molle har blivit matad av någon när han har varit vid Hajen vid ett tillfälle, och därefter gjort det till en vana att komma tillbaka. Men numera verkar det vara framför allt folklivet som lockar.

Familjen har haft Molle i två år. Innan dess bodde den nioåriga katten hos en annan ägare.

– När han är hemma brukar han sova mycket. Och han äter det mesta, men mest tycker han om torrfoder, säger Alissa.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här