Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Höstens matbestyr räddade folk från att gå under

Att safta och sylta är högaktuellt. Många har tagit till sig de gamla traditionerna, att ta hand om skogen och trädgårdens skafferi.

Trenden är kanske inte direkt nyfödd. Hösten är skördetid. Av gammal tradition var det dags att fylla upp matkällare och skafferi med det jordbruket gav.

Det är kanske inte lika många familjer som drar in en halv gris för slakt på köksbänken längre. Men att safta och sylta är så in i matberedaren populärt.

Vi har gjort en lite husesyn i Hallands kulturhistoriska museums magasin. Där finns alla de redskap som ett minne från forna tiders hushåll. Här finns burkar och flaskor i samma form av det klassiska stuket. En iakttagelse man kan göra är att det fortfarande i dag går att köpa samma modeller av bruksföremålen i varuhusen.

Varför utveckla glasburken som sett likadan ut i hundra år? Det behövs liksom inte.

Att mosa mos gjordes med handkraft förr. Nu betalar folk dyra gymkort för att visa sig trötta inför publik. Sedan tar de bilen och köper en burk äpplemos i affären på vägen hem. Moset innehåller mer än mos.

– Många vill nog ändå komma ifrån allt plastat och paketerat i butikerna. De är trötta på det, säger magasinsföreståndare Camilla Hasselström.

En trend som pågått en period är att odla egen chilepeppar. Det finns grupper som delar erfarenheter med varandra och visar upp de mest märkliga sorter ur Capsicum-familjen. Det här är den enda gången man behöver plast i hushållet i form av handskar. Du glömmer det en gång.

Det kan bli rätt besvärliga minnen om man vid kvällningen behöver kissa.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här