Räddningstjänsten Väst har fått ett föreläggande från MSB.
Räddningstjänsten Väst har fått ett föreläggande från MSB. Bild: Roger Larsson

Höjdfordon på verkstad – då följde inte Räddningstjänsten Väst lagen

Räddningstjänsten Väst har fått ett föreläggande från MSB för sitt agerande då Varbergs ordinarie höjdfordon var på verkstad under tre veckor. Det var inte tillräckligt att Falkenbergs höjdfordon var i beredskap även för Varbergs kommun.

ANNONS
|

Anders Edstam, enheten för inriktning av skydd mot olyckor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att delar av räddningstjänstens verksamhet är väldigt tidskritisk.

– Tillgången till höjdfordon för livräddningen är en av sakerna som MSB anser är tidskritisk. Därför tycker vi att Räddningstjänsten Väst ska ha bättre rutiner för att återskapa förmåga om det ordinarie höjdfordonet inte är tillgängligt.

Räddningstjänsten Väst hänvisade till att det fanns ett höjdfordon i Falkenberg. Räcker inte det?

– Vi tycker det tar för lång tid att köra det höjdfordonet till Varberg. Kravbilden är att det ska ta tio minuter och från Falkenberg tar det väsentligt mer tid än tio minuter.

ANNONS

– Däremot om ett höjdfordon är upptaget på grund av en pågående insats är det fullt rimligt att det inte finns någon extra på stationen. Det vore inte rimligt, men det är just den långvariga frånvaron, säger Anders Edstam.

LÄS MER:Varberg utan stegbil vid höghusbrand

I beslutet om föreläggandet står det att Räddningstjänsten Väst inte uppfyller kraven i LSO (lagen om skydd mot olyckor) om tillfredsställande skydd och möjligheten att påbörja insats inom godtagbar tid.

MSB förelägger att Räddningstjänsten Väst senast vid årsskiftet ska säkra tillgång till alternativt höjdfordon med motsvarande kapacitet om ett av ordinarie fordon i Varberg eller Falkenberg inte kan användas.

Det alternativa fordonet ska normalt kunna tas i trafik nästkommande vardag efter att ordinarie höjdfordon tagits ur bruk.

Hallands Nyheter har sökt Jan Sjöstedt, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Väst, utan att lyckas. Men till tidningen Tjugofyra7, som är en fristående journalistisk produkt som finansieras av MSB, har Jan Sjöstedt gjort ett uttalande.

– Vi har klart för oss hur det ska hanteras och våra rutiner behöver förtydligas. Vid längre bortfall av höjdfordon behöver vi hjälp av annan organisation, vi kommer att samverka i länet och med Storgöteborg, säger han.

Under 2018 och 2019 inträffade totalt 18 respektive 19 bränder i flerbostadshus i Varberg, enligt siffror från MSB.

ANNONS

LÄS MER:Emil räddades ur brinnande hus med stegbil i Varberg

ANNONS