Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Höjdargrytan inledde matskolan

Årets matskola lär unga om grötfrukostar, nyttiga smoothies och konsten att baka halloncheesecake.

Det osar av koncentration när totalt 20 barn arbetar på för fullt i Påskbergsskolans hemkunskapssal. Det hackas paprika och strimlas kyckling med brinnande iver. 
– Jag vet inte om det är mangochutney eller curry som luktar, säger en kille och sniffar över spisen. 
Barnen som är mellan 8 och 12 år har kommit för att delta i 4H:s Matskola som arrangeras för nionde året. På dagens meny står Stefan Holms höjdargryta.
– Det går jättebra, vi är nästan klara, vi ska steka purjolök och paprika och sedan ska det puttra lite, förklarar Agnes Ulin. 
Bli medvetna
Men matskolan handlar inte bara om käk – det är samarbete också. Hur mycket soja ska det vara i? Och kan jag låna vitlökspressen? Frågorna duggar tätt.
– Jag har inte lagat mycket mat. Det är lite därför jag är här, säger Alfred Arvidsson, 11 år, och lägger kycklingfilé i pannan.
– Jag tror att föräldrar vill att barnen ska bli medvetna om vad de stoppar i sig och att de ska kunna laga mat, säger Frida Samuelsson, projektledare för Matskolorna i Halland.
Varierad kost
4H:s Matskolor arrangeras runtom i Sverige i form av dagläger. De riktar sig till unga som gillar matlagning. Syftet är att deltagarna ska få verktyg att göra en varierad och hälsosam kost. Barnen får även lära känna produkter från det svenska lantbruket och därför är ett lokalt bondgårdsbesök inplanerat under veckan. 
– Det enda som är tråkigt med att laga mat, det är att städa efteråt, konstaterar en av grupperna.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här