Stressig Påsk. Sara Hjort repeterar inför påskens alla framträdanden i Varbergs kyrka. Under helgen kommer Sara att spela både piano och orgel. Dessutom är hon körledare.
Stressig Påsk. Sara Hjort repeterar inför påskens alla framträdanden i Varbergs kyrka. Under helgen kommer Sara att spela både piano och orgel. Dessutom är hon körledare.

Högtryck för kyrkomusiker under påsken

När alla vi andra är lediga har Sara Hjort sin mest hektiska tid. Sara är kyrkomusiker och i påsk har hon fyra olika framträdanden i Varbergs kyrkor.…– Vi speglar hela påskdramat genom musiken, säger 31-åringen.

ANNONS
|

Varbergs församling har fyra kyrkomusiker anställda. Just nu är en av dem ledig och det innebär att Sara Hjort och hennes två andra kolleger har det än mer körigt.

– Men vi har koll, skrattar Sara. Det gäller att vara välrepeterad och ha ordning på repertoaren, det kommer att gå bra det här.

Sara Hjort är klassiskt kör- och dirigentutbildad på Musikhögskolan i Stockholm och har dessutom en kantorsexamen. Hon har jobbat i Varbergs församling sedan hösten 2013 och trivs fantastiskt bra.

– Det är en kombination av att jag gillar den kyrkliga musiken och att jag genom den speglar hela livet, säger hon.

ANNONS

– Vi är med om dop, konfirmationer, bröllop och begravningar och alla andra högtider där emellan.

I påsk är det full aktivitet i samtliga Varbergs tre kyrkor. Såväl i Varbergs kyrka som i Sollyckans och Apelvikshöjds är programmet späckat.

– Vi kyrkomusiker har alla tre eller fyra engagemang per man. Jag har fyra, ett på skärtorsdag, två på långfredagen och ett på påskdagen.

Vad är speciellt med påsken ur ett musikaliskt perspektiv?

– Tillsammans med julen är det ju vår mest centrala högtid. Och den mest händelserika. Det börjar med Jesus död och slutar med uppståndelsen.

– Musikaliskt innebär det att allt är lugnt, melankoliskt och dramatiskt för att sluta i glädje, eufori och fullt drag på orglar och körer. Det blir allt från barockmusik till välkända psalmer.

Vilka psalmer är mest populära, enligt dig?

– Vad ljus över griften och Livet vann, dess namn är Jesus är ju typiska och väldigt vackra, säger Sara och demonstrerar genom att låta sin stämma ljuda ut över Varbergs mäktiga kyrkorum.

Dessutom menar Sara att det alltid är roligt att framträda när kyrkorna är välfyllda, som det ju ofta är vid påsk. Varbergs kyrka kan ta emot 600 besökare, de andra kyrkorna tar färre.

ANNONS

– Men det kommer nog att vara fullsatt på sina håll. Men det är klart, vid jul brukar det vara ännu mer folk.

Sara Hjort är vid sidan om sina övriga uppdrag i Varbergs församling också ledare för församlingens vokalensemble och vill på sikt utveckla den delen av sitt musicerande.

– Sedan är jag väldigt förtjust i barockmusik och vill fördjupa mig där. Men tveklöst har jag hittat rätt i mitt liv.

– Och faktiskt, det är helt okej att ha sin högsäsong när de flesta andra är lediga.

ANNONS