Högtflygande planer för Grimetons torn

Flera målare backade ur när de fick höra att jobbet utförs på svindlande höjder. Nu diskuteras möjligheten att låta besökarna själva få uppleva världsarvet från toppen.

ANNONS
|

Att gå 120 meter är en kort promenad. Men tittar man ner och ser samma avstånd mellan fötterna och marken känns det fruktansvärt högt. När det 127 meter höga antenntornet på Grimetons radiostation ska målas om är det så högt upp målarna arbetar.

– När vädret är klart kan man se ända till reaktorerna på Ringhals här uppifrån, säger Johnny Johansson, arbetande platschef för målarfirman.

Arbetet har pågått i någon månad och målarna har avsatt tre och en halv månader för projektet. Beroende på vädret kan det bli klart några veckor snabbare eller dröja några veckor längre än så. Tre gånger om dagen mäter man luftfuktighet och temperatur och ett tiotal gånger har man behövt bryta för dagen med hänsyn till väder och vind. Blåser det så märks det tydligt för målarna som arbetar upphissade i tornet.

ANNONS

– Vi hade två killar som började här och de tyckte det gungade så mycket att de valde att hoppa av, säger Johnny Johansson.

Antenntornen målades på ungefär samma vis under 1900-talets första halva. Men då hissades målarna upp i stolar och hade med sig sin lunch som de åt hängandes högt över marken. Några allvarliga fallolyckor inträffade aldrig. Den värsta olyckan kom istället för 15 år sedan när tornen målades från ställningar som rasade samman. Lyckligtvis blev skadorna inte värre än några benbrott.

På Grimeton radiostation diskuterar man nu ifall besökarna själva skulle kunna åka upp i tornen för att lära sig om hur arbetarna har jobbat genom åren. Camilla Lugnet som ansvarar för besöksverksamheten beskriver det som ett drömprojekt.

– Vi har idéer och håller på och skissar på det här. När det skulle kunna bli av kan jag inte svara på. Men det handlar ju inte om tio år, kanske snarare två år.

Utöver att lära besökarna om antenntornens historia och om underhållsarbetet ser man utsikten 120 meter upp i luften som ett eventuellt dragplåster för att locka fler att hitta till världsarvet.

– Vi vill vända bilden av det här som bara en mossig gammal radiostation, säger Camilla Lugnet.

ANNONS

Johnny Johansson från målarfirman håller med.

– Ja, det låter som en ganska bra idé. Det skulle nog innebära mer uppmärksamhet.

Hur det än blir med den saken lär han själv inte gå miste om utsikten. Ungefär vartannat år behöver något av de sex antenntornen målas om.

ANNONS