Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Högryds mjölkgård går emot strömmen – ökar med 80 kor

Fem mjölkgårdar i veckan lades ned i Sverige under 2016, men i Högryd utanför Tvååker satsar Gert Göransson på en utökning – med hjälp av dottern Elin.

Gården som ligger mellan Sibbarp och Ästad är lätt att se på håll, tack vare två stora tornsilos i metall. Men de har inte använts sedan gården byggde plansilos för sitt djurfoder (ensilage) för sju år sedan och ska därför rivas.

Fler förändringar är på gång inom Högryd Lantbruks AB, som passar på att bygga ut det största mjölkstallet eftersom det ändå behövde renoveras.

Efteråt finns det plats för 340 mjölkkor, jämfört med dagens 260 (plus lika många ungdjur).
– Jag tror att vi kan börja bygga ut stallet till sommaren och sedan är tanken att ökningen ska ske med 80 egna djur under de kommande två åren, berättar Gert Göransson över en kopp kaffe i boningshusets kök.

Mjölkgropen ökas också, från åtta till tolv kor på vardera sidan.

Gert föddes i Veddige och flyttade till Högryd när han skulle fylla sju år 1963. Då började hans pappa Göran arrendera gården som han köpte 1979 och lämnade vidare till sonen 20 år senare.

Sedan 1996 är Högryd ett helt ekologiskt lantbruk och 1997 infördes lösdrift för korna.
– Tidigare följde ekomjölkens pris den konventionella mjölken och hade ett tillägg, men snart blir det ett eget pris och då hoppas jag på en jämnare nivå, säger Gert.

Nu drillas nästa generation Göransson för att i framtiden kunna axla chefskapet – i alla fall dottern Elin, utbildad på Munkagård.

– Jag struntade i att pappa ville att jag skulle läsa naturvetenskap eller samhäll och bestämde mig när det egentligen var för sent. Jag skickade in en bild på mig och en kalv, och skrev "Snälla!", säger 19-årige Elin med ett litet skratt.

När hon väl kom in gick det så bra att hon fick två olika stipendium vid studenten. Till vardags är Elin mest hos kalvarna (se ett tv-inslag på webben, hn.se) men även hos korna och på åkrarna.

Med ytterligare 80 kor i stallet krävs en uppdelning i två eller tre grupper och då kan det bli uppgörelser när de flyttas.

– De har stenkoll på rangordningen och vet vem som är boss, säger Elin Göransson.

Farfar namngav och kände igen alla sina 60 djur, men nu med över 200 kor är det nummer som gäller.

– Det här är en favorit, nummer 1779, men hon är inte fertil, så hon ska tyvärr skickas till slakt, säger Elin när vi besöker de olika stallen.

Högryd har huvudsakligen svarta kor, men den äldsta (nummer 853) är brun och snart 9,5 år.
– 1508 är en annan favorit och också brun. Det var första kon jag diagnosticerade själv med livmoderinflammation. Öronen hängde, hon luktade illa och var sist in från betet, men nu mår hon bra.

2011 utsågs Gert Göransson till Årets företagare vid Varbergsgalan.
– Nu när även biogasen går bra ska vi satsa mer på den, säger han om anläggningen som gör gården självförsörjande på el.

De cirka 12 000 tonen gödsel per år får dessutom bättre egenskaper och sprids på åkrarna.
Högryd levererar bara till Arla, men förväxlas ibland med närbelägna Högared, som säljer ohomogeniserad mjölk direkt från gården och i Ica-butiker i Varberg.

Gert konstaterar att 2013–2014 var tuffa år, men att det sedan har gått uppåt. Utan stöd från Jordbruksverket (knappt 1,8 miljoner för 2016, inte 2,26 som angavs i en annan artikel) hade dock få bondgårdar varit lönsamma, säger han.

Den nya, svenska forskarstudien om att ett intag av tre glas mjölk per dag kan orsaka kronisk, låggradig inflammation och öka risken för förtida död hos äldre personer oroar inte Gert Göransson.
– Jag dricker själv mjölk varje dag och funderar mer på vem som har betalt för en sådan studie och vad de har försökt att hitta. Det känns lite tillrättalagt, säger han.