Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KAN FÖRDRÖJAS. Nya Sörse ska byggas och det ska bli 200 lägenheter. Men risken finns att projektet blir försenat på grund av stigande byggpriser till följd av högkonjunkturen.

Högkonjunktur kan bromsa byggandet

Varbergs Bostad flaggar för att planerade lägenhetsbyggen riskerar att skjutas framåt i tiden. Orsaken är den rådande högkonjunkturen. Byggboomen i Sverige innebär nämligen stigande priser för nybyggnation och en allt större brist på entreprenörer.

I den senaste koncernrapporteringen ger det kommunala bostadsbolaget uttryck för en viss oro över att leverera nybyggda lägenheter i den takt som förväntas.
Bostadsbristen i Varberg är som bekant enorm och det råder en stor efterfrågan på lägenheter. Varbergs Bostad har konkreta planer på cirka 1 000 nya lägenheter.

Vilka lägenhetsprojekt som nu kan komma att skjutas på är i dagsläget oklart.
– Det vet vi inte förrän vi har varit ute och frågat om pris för våra mångmiljonprojekt. Det är en extrem arbets- och materialbrist i dag på byggsidan.
– Vi ser ökade priser för nyproduktion och att leveranstiderna ökar. Det är en byggboom i hela Sverige, säger Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.
Smålägenheterna på Håsten, 48 till antal, är redan upphandlade och kommer att börja byggas någon gång vid årsskiftet, enligt Ulf Hofstedt.
Bostadsprojektet Västra Sörse, som är tänkt att ge 224 lägenheter, och en helt ny entré till Varberg är ute på anbudsförfrågan.
Det beräknas kosta flera hundra miljoner och tidigare har det sagts att byggstarten skulle bli 2017.
– För Västra Sörse kommer vi få in anbuden i början av december, först då får vi reda på priset och om det är möjligt eller inte.

Vad det gäller tidsaspekten för nybyggda lägenheter är Ulf Hofstedt av åsikten att det inte är något som Varbergs Bostad kan styra helt på egen hand.
– Vi kan bara ange en riktning. Både detalj, bygg- och upphandlingsprocessen kan överklagas, vilket innebär att vi inte håller i taktpinnen helt och hållet.
– Ta bara vårt projekt på 200 nya lägenheter i Brunnsberg som är överklagat till Mark och miljööverdomstolen. Vi hade hoppats på att vara i gång med det bygget vid det här laget.
Varbergs Bostad har ett åldrande fastighetsbestånd som är i behov av renovering.
– Förra året gjorde vi massiva underhållsinsatser på Brunnsberg. Sen kommer miljonprogrammen, Håsten och Sörse, som kommer lite väl tidigt in i sin underhållsfas.
– Även 80 och 90-talsproduktionerna är i behov av underhåll, där experimenterades det med tak och fasader. Det har inte alls hållit över tid, så nu kommer allt på en gång, säger Ulf Hofstedt.

Budgetmässigt ligger Varbergs Bostad tio miljoner kronor högre än prognos och ser ut att landa ett plusresultat på 41 miljoner för 2016.
Försäljningen av fyra förskolor till primärkommunen på sammanlagt 15 miljoner kronor hjälper upp resultatet.
– Vi går som det förväntas av oss, men vi måste tjäna pengar för att kunna bygga nya bostäder och för att klara av underhållet. Varberg ligger 13 procent under snitthyrorna i länet och det hämmar oss, även om det är tacksamt för hyresgästerna som bor billigt, säger Ulf Hofstedt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här