Hög sjukfrånvaro kostade tio miljoner

Sjukfrånvaron ökar bland de som jobbar i socialförvaltningen. Mest utsatta är de som jobbar i omsorgen, och även om den korta sjukfrånvaron har minskat, är allt fler långtidssjuka.

ANNONS
|

Att sjuktalen ökar bland kommunanställda är en trend som följer resten av landet. Socialförvaltningen i Varbergs kommun är en stor arbetsgivare som sysselsätter runt 1 600 människor. Det är den förvaltning i kommunen som har högst sjukfrånvaro, och där sjuktalen ökar mest. De som jobbar i omsorgen drabbas mest, visar en sammanfattning av socialförvaltningens arbetsmiljöarbete för förra året som nu har presenterats för socialnämndens politiker.

Tidigare hade hemtjänsten den högsta sjukfrånvaron. Det har man lyckats bryta med fokusgrupper kring arbetsmiljö där anställda har medverkat, tillsammans med Kommunhälsan. Istället har sjuktalen ökat mest bland de som jobbar i socialtjänsten och på gruppbostäder.

ANNONS

Det är framförallt andelen långtidssjukskrivningar som ökar. På socialförvaltningen har krutet lagts på korttidssjukskrivningarna. Den sjukfrånvaron är nämligen dyr för kommunen – efter 60 dagars sjukdom tar Försäkringskassan över.

Ochandelen korttidssjukfrånvaron har minskat, vilket också märks i utgifterna: kostnaden minskade med drygt 800 000 kronor och landade på drygt 10 miljoner kronor för sjukfrånvaron totalt förra året – vilket dock är mer än år 2012.

Den psykiska ohälsan ökar, liksom i resten av landet. I Socialförvaltningen rapporterar anställda in händelser eller risker. Den listan toppas av psykisk påfrestning, men också av hot och våld.

Anställda inom omsorgen löper störst risk för att skadas i sitt arbete och under flera år fram till och med första halvan av förra året ökade antalet skador och riskfyllda situationer i jobbet.

Vad ska man då göra för att få ner sjuktalen och inte minst för att långtidssjuka ska må bättre?

I år vill man få bättre kunskap om varför sjuktalen ökar. Yngre, under 29 år, är överrepresenterade och det vill man titta närmare på. Det ska också tas fram handlingsplaner för att få bukt med den psykiska ohälsan.

Inför förra året satsade kommunfullmäktige 1,5 miljoner kronor på hälso- och arbetsmiljöarbete för alla kommunanställda. Något förslag på att satsa mer pengar på att få ner socialförvaltningens höga sjuktal har inte socialnämndens politiker lagt fram.

ANNONS

– Jag vill ha en tydligare bild av vad problemet är för de långtidssjukskrivna för att se vart man kan rikta pengarna, säger Turid Ravlo Svensson (S), socialnämndens vice ordförande.

Sjukfrånvaron i procent av ordinarie arbetstid

År 2014

Alla kommuner 6,3 (5,9 år 2013)

Varbergs kommun 5,7 (5,3)

Socialförvaltningen 6,7 (6,3)

Sjuktalen i socialförvaltningen, procent av ordinarie arbetstid, år 2014

Totalt 6,7 (6,3 år 2013)

Varbergs omsorg 7,4 (6,8)

Varbergs hälsofrämjande tjänster 5,4 (5,0)

Uppdragsavdelningen 4,1 (5,1)

Förvaltningsledning 3,0 (3,3*)

Ekonomiavdelning 1,9 (1,3)

* För 2014 delades förvaltningsledningen upp.

ANNONS