Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Hård konkurrens om sommarjobben

Arbetsförmedlingen har fått in 30 procent färre annonser om sommarjobb. Varbergs kommun hoppas rekrytera lika många feriearbetare som vanligt. Att se in i närliggande framtiden är ovanligt svårt i år.

Även om sommaren känns avlägsen börjar företagen rekrytera sommarjobbare i snöslask och kyla. En uppgift som inte är helt enkel i dessa osäkra tider. Varje sommar får gymnasiestuderande i kommunen i årskurs ett och två chansen att söka jobb via kommunen. Men i år är det extra svårt att bedöma behovet. Per Bånghäll är samordnare på kommunens VIA (vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad) och har hand om rekryteringen till årets gymnasiestuderande feriearbetare.

Per Bånghäll är samordnare på kommunens VIA (vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad) och har hand om rekryteringen till årets gymnasiestuderande feriearbetare. Bild: Privat
Per Bånghäll är samordnare på kommunens VIA (vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad) och har hand om rekryteringen till årets gymnasiestuderande feriearbetare. Bild: Privat

– Ja, det är svårt i år. Som med allt annat nu för tiden handlar det om corona. Men vi utgår från att vi kör som vanligt i sommar. Vi är precis i början av arbetet nu och har gått ut och kollat vilka arbetsplatser som kan tänka sig att ta emot feriearbete och har fått vissa svar. Vissa verksamheter kan vara svårare än andra.

Kan det hända att ni behöver ta tillbaka vissa anställningar om det inte skulle gå?

– Vi skulle snarare i första hand titta på om det finns andra möjligheter. Det sista vi vill göra är att ta bort chansen helt och hållet. Det skulle eventuellt kunna handla om att ändra arbetsplatsen till någon förvaltning som inte drabbats lika hårt.

Rekryteringen startar i början av februari. Förra året fick 205 feriearbete genom kommunen, och förhoppningen är att det ska bli lika många i år även om det än så länge alltså är osäkert.

Från Arbetsförmedlingen i Varbergs sida vill man inte svara på frågan om hur det ser ut med rekryteringen inför sommarjobben lokalt i år, utan hänvisar till ett pressmeddelande som har gått ut till hela landets medier där det tydligt framgår att sommarjobben kommer vara färre och konkurrensen hårdare i riket.

– Det finns en stor osäkerhet kring utvecklingen framöver när det gäller smittspridning och restriktioner. Det gör också att det finns en stor osäkerhet när det gäller efterfrågan på arbetskraft, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet.

I december annonserades det om cirka 13 000 jobb inför sommaren 2021 i hela landet, enligt Arbetsförmedlingens statistik - en minskning med cirka 30 procent jämfört med samma period året innan.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här