Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Här ringer Nasdaqklockan för Fortinova i Varberg

När Varbergsföretaget Fortinova inte kunde komma till Stockholmsbörsen skickades Nasdaqklockan till Varberg. Men efter att ha drabbats av coronaviruset fick företagets grundare nöja sig med att delta via länk.

Klockan 09.00 den 19 november klämtade Nasdaqklockan högt när fastighetsbolaget Fortinova för första gången introducerades på börsen. Men klockan hängde inte på Stockholmsbörsen - utan i en sal på Stadshotellet i Varberg.

– Stockholmsbörsen tar inte emot folk för tillfället. Så istället ville vi få ner klockan till Varberg vilket Nasdaq var välvilliga till, säger Anders Johansson, som tillsammans med Anders Valdermarsson är grundare till Fortinova.

Sedvanligt är att de företag som börsintroduceras välkomnas till Nasdaq Stockholm för att ringa i klockan. Men när nu coronapandemin har satt en hel värld på paus så anordnade istället Fortinova en digital ceremoni på hemmaplan. Det ska förtydligas att det inte är originalklockan som har fraktats till Varberg utan en av två replikor som används vid de tillfällen som klockringningen inte kan ske i huvudstaden. Men för Fortinova är det en stor dag oavsett.

– Det är fantastiskt roligt såklart och vi är jättestolta över att kunna göra det här i Varberg. Det är många som arbetat hårt för att ta oss dit vi är i dag, säger Anders Johansson.

Känns det snopet att ni inte fick åka till Stockholm och ringa i klockan?

– Rent krasst skulle det i så fall vara för egotrippen. Men det lägger jag ingen stor värdering i, vi är väldigt glada över att vi kommer kunna notera bolaget i en gynnsam marknad. Att överhuvudtaget kunna göra det här i dessa tider är ett styrkebesked.

Eftersom både Anders Johansson eller Anders Valdermarsson tidigare smittats av coronaviruset och fortfarande känner av symtom så följde de ceremonin via länk. Istället fick förvaltningschef Ann Marie Derengowski och ekonomichef John Wennevid äran att ringa i klockan. På länk från Nasdaq Stockholm höll noteringsansvarig Håkan Sjögren i ceremonin och kunde konstatera att det finns ett enormt intresse för fastighetsbranschen i Sverige. Något som Fortinova kan skriva under på berättar Anders Johansson och förklarar att de nu står inför expandering.

– Vi ser det här som en milstolpe men inte som målgång. Nästa steg i vårt arbete är att expandera bolaget i Halland och Västra Götaland. Tittar vi på de närmsta två - tre åren så satsar vi på att göra förvärv på tre miljarder kronor. Det är en rimlig målsättning i våra ögon.

Fakta: Fortinova

I Varberg har företaget 544 lägenheter.

Totalt äger och förvaltar Fortinova cirka 1 800 lägenheter i västra Sverige.

Under 2021 kommer företaget förvalta ytterligare 138 lägenheter på Breared i Varberg.

LÄS MER: Fortinova redo för börsen

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här