Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här planeras kommunens nästa 200-miljonersbygge

Det ser ut att bli södra Trönninge som blir nästa område att få ett nybyggt äldreboende i 200-miljonersklassen. Det står klart efter ett beslut i socialnämnden.

Som HN tidigare berättat så växer antalet invånare inom gruppen äldre-äldre (80 plus) mycket snabbt i Varberg. Kommunen behöver därför inom den närmaste 10-15-årsperioden bygga tre nya äldreboenden, något som innebär mycket stora investeringar för kommunen.

Frågan är då var någonstans i kommunen dessa byggen ska placeras. Tanken var att nästa äldreboende skulle hamna i Väröbacka eftersom platsbehovet längs norra kusten beräknas växa. Men så kommer nu inte att bli fallet. Detaljplanearbetet på orten har gått för långsamt.

– Det är också så att vi vill att äldreboendet ska placeras nära den nya järnvägsstationen som planeras i Värö. Och det är ännu inte klart var den ska ligga, säger Erland Linjer, socialnämndens ordförande (M).

Däremot finns det en tomt i södra Trönninge som anses väl lämpad för ändamålet – söder om Lindbergsvägen tvärs över från skolan. Där är detaljplanearbetet i gång och ett nytt äldreboende på platsen beräknas kunna stå klart 2027.

– Det är ju inte så mycket grannar just där heller, vilket minskar risken för överklaganden som gör att det drar ut på tiden, säger Erland Linjer.

Det nya boendet beräknas kosta omkring 200 miljoner kronor att bygga, och då har man ännu inte räknat in vad det kommer kosta att köpa den aktuella markbiten.

Tanken är att det nya äldreboendet eventuellt ska samlokaliseras med en förskola, något som i så fall skulle kunna ge samordningsvinster i form av exempelvis gemensamt kök.

Just nu håller också kommunens nya äldreboende Midsommargården på att bli klart för inflyttning i Träslöv. Där ska de första hyresgästerna kunna flytta in i början av mars.

Dessutom börjar Attendos nybyggda äldreboende i Breared bli klart, men det kommer kommunen att börja använda först under 2022, eftersom upphandlingen av platser börjar gälla då.

Efter att boendet i södra Trönninge har byggts, vilket alltså beräknas kunna ske till 2027, ska enligt planeringen nya äldreboenden under de följande åren byggas i Väröbacka och i den nya stadsdelen Östra Träslöv.

Planeringen av äldreboendet i södra Trönninge fortsätter nu med en förstudie, att ta fram denna beräknas kosta 700 000 kronor. Beslutet om förstudien ska först godkännas av politikerna i kommunstyrelsen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här