Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter ett initialt motstånd har entusiasmen vuxit i Gubbgruppen. I maj dansar man offentligt i Wictory Center. Bild: Marie Rydell
Efter ett initialt motstånd har entusiasmen vuxit i Gubbgruppen. I maj dansar man offentligt i Wictory Center. Bild: Marie Rydell

Här pågår den ultimata "gubbutmaningen"

Det började som ett skämt men blev allvar. I Videbergslokalen utformas den ultimata gubbutmaningen - att dansa offentligt.

Videbergslokalen i Väröbacka kan bokas för möten och fester. Där har även förekommit yoga och barndans. Sedan nyår har verksamheten utökats med ytterligare en danskurs.

För fyra år sedan startade Selma Ivarsson Kullman och Emelie Berntsson två dansgrupper för barn. Sedan dess har det minst sagt rullat på. Grupperna har ökat i antal år från år. Nu har de tio fullsatta grupper med deltagare från fem år och upp till 65.

På söndagskvällar är det Gubbgruppen som gäller.

Initiativtagaren Krister Svahn berättar att hans dotter går och dansar hos Selma och Emelie. När han fick höra att det startat en vuxengrupp men att bara tjejer anmält sig föreslog han för dansledarna att starta en gubbgrupp. Tjejerna tog det som ett skämt men nu är det blodigt allvar som gäller.

– Krister frågade hur många gubbar som behövdes för att starta en grupp. Minst tio sa vi, bara ett litet tag senare hade han 14 intresserade män i åldrarna 35-55 år, berättar Selma Ivarsson Kullman.

I början var det en tuff uppgift för Krister Svahn.

– När jag ringde runt för att få ihop teamet reagerade alla på samma sätt. ”Aldrig i livet”, sa de. Men till slut har vi övertygat oss själva om att efter surdegsbakning och grillning och korvstoppning och ölbryggning så är detta faktiskt den ultimata gubbutmaningen. Att dansa offentligt.

Krister fortsätter:

– Det är verkligen med skräckblandad förtjusning vi gör detta. Vi är ju medelålders gubbar som aldrig dansat nyktra i livet men som nu trotsar våra dansgolvsdemoner - inför publik dessutom, säger Krister.

De två driftiga tjejerna har alltså sju olika barngrupper, två vuxengrupper med bara kvinnor och så gubbgruppen. Det är mellan 13-15 deltagare i varje grupp.

– Det är modern jazzdans vi dansar. Vi har olika teman i de olika grupperna och danserna blir utefter musiken vi väljer. I vuxengrupperna för kvinnor är temat 80-tal och gubbarna har rocktema, säger Emelie Berntsson.

Det är träning en gång i veckan i lokalen som ligger precis vid vattnet i hamnen. Speglarna och annan utrustning har tjejerna fixat med hjälp av sponsorer.

– Våra danstränare är fantastiska, säger Krister Svahn.

Han får medhåll från de andra i gruppen som pustar ut mellan två olika låtar.

– Vi är ju dansanta som kylskåp men de får oss att tro att vi är travoltor. De är verkligen duktiga. Vilket engagemang. Barnen älskar det och vi med.

Gruppen ställer upp sig igen och det är tydligt att det inte är ett skämt längre. Selma och Emelie visar och går igenom stegen och med musik till är det mycket imponerande. Särskilt med tanke på att gruppen bara tränat ihop fyra gånger.

Den 2 maj klockan 16 är det uppvisning med samtliga grupper i Wictory center.

– Det är lite pirrigt. Första året hade vi uppvisningen här i lokalen, sedan var vi i Väröbackaskolan men nu får vi inte plats där heller, så vi har hyrt Wictory center, säger Selma Ivarsson Kullman.

– Kom, Frallan, så tar vi en bild, ropar Krister.

– Nej för tusan. Min fru tror att jag är på gymmet nu, detta får inte komma i tidningen, svarar Fredrik Yngbro.

Kompisarna skrattar, tonen är rå men hjärtlig och det märks att deltagarna har roligt.

Grabbarna ställer upp sig för en bild men rättar snabbt in sig i leden igen för att köra igenom nästa låt.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här