Här mjuknar medelålders män – botar ryggont med yoga

Ulrika Sandström och Per Gunnarsson har siktat in sig på alla dem som inte når ner till sina tår. Sedan ett par år tillbaka håller de kurser i yoga för stela män.
– Det är nog många som känner att de inte kan vara med eftersom de inte är tillräckligt viga. Det är precis tvärtom. Ju stelare du är desto mer behövs det, säger Ulrika.

ANNONS
LocationVarberg, Träslöv||

I det rökelsedoftande rummet ligger ett tiotal personer utspridda på gummimattor med böjda ben uppe i luften och händerna på knäskålarna.

– Andas in och håll andan i munnen. När du sedan andas ut hjälper du kroppen att slappna av, säger yogaläraren Per Gunnarsson.

Deltagarna suger in luft samtidigt som de sträcker ut sina knän, så långt armarna tillåter. På utandningen drar de åt sig knäna igen. Undertecknad, som provar på yoga för andra gången i sitt liv, ser ut lite som en gråsugga – hoprullad och på väg att ge sig av.

Alla åldrar är välkomna på kursen men den riktar sig särskilt till den som kommit en bit i livet och hunnit bli stel. Den yngsta deltagaren är i 40-årsåldern och den äldsta runt 65. Bara män får vara med.

ANNONS

– Det här behövs. Jag har hållit yogalektioner sedan 2008 och det har nästan bara varit tjejer och damer. Många utav dem har kommit till mig och sagt att de önskar att deras man, bror eller son kunde vara med men att den här personen inte vågat, säger Ulrika Sandström, som via friskvårdsföretaget Nära utveckling arrangerar kurserna.

Behöver inte vara vig

Det var två år sedan Ulrika först provade på att köra en kurs för enbart män. Hon säger att det finns många förutfattade meningar vad gäller yoga.

– Det är nog många som känner att de inte kan vara med eftersom de inte är tillräckligt viga. Det är precis tvärtom. Ju stelare du är desto mer behövs det. Det är som att säga att man inte kan gå en spanskakurs eftersom man inte kan prata spanska, säger hon.

Vissa av de som sökt sig till kursen har haft ett hälsoproblem de velat åtgärda. Ryggont, exempelvis. Eller till och med diskbråck. Många är dock bara, som en av deltagarna beskriver det, ”allmänt gubbstela.”

– Det var frun som sa att jag var stel och tyckte jag skulle prova. Jag har varit här tre gånger nu och det har känts väldigt bra. Jag har känt mig avslappnad efteråt. Nej, koordinationen kanske inte är den bästa men det gör inget. Här finns inget rätt och fel, säger deltagaren Niklas Johansson.

ANNONS

Gör bindväven "juicy”

Yoga handlar inte bara om att bli mer smidig. Enligt Per och Ulrika ska det också vara bra för hjärtat och bindväven. Den sistnämnda finns överallt i kroppen, under huden, i senor och i ben, och brukar numera räknas som kroppens största organ.

– Bindväven behöver att man sträcker sig åt alla håll. Den behöver mjukas upp. Bli mer ”juicy,” som man säger på engelska, säger Ulrika.

Det är också viktigt att ta det lugnt och inte förvänta sig för mycket på en och samma gång. I ett av trappstegen, på väg upp till lokalen där kurserna hålls, har någon klistrat upp en liten lapp. ”Ett steg i taget,” står det. En fyndig liten påminnelse om att det är lätt att göra sig illa för den som är stel och ovan.

– Man är gärna väldigt ambitiös i början, vill nå ner till tårna, men det är lätt att råka sträcka sig, säger Per.

ANNONS