Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mickael Jönsson jobbar som ungdomscoach och är en av flera vuxna närvarande på Ung i Varbergs mötesplats på Discord. Bild: Matilda Carlström
Mickael Jönsson jobbar som ungdomscoach och är en av flera vuxna närvarande på Ung i Varbergs mötesplats på Discord. Bild: Matilda Carlström

Här möts unga på den digitala ungdomsgården

En digital ungdomsgård. Det skulle man kunna kalla Ung i Varbergs steg ut på plattformen Discord.

En lokal med olika rum för unga med olika intressen. Ungefär så kan man lite förenklat beskriva Ung i Varbergs kanaler på den digitala plattformen Discord. Här har de skapat en mötesplats för personer mellan 12-19 år. Discord är framför allt bekant hos gamers, men kan användas som mötesplats även för andra.

– Ungdomarna har funnits på den här plattformen sedan tidigare, men vi har velat skapa en plats där de vet att det finns vuxna också. Vi har fått till oss att många tycker att det känns tryggt, säger Mickael Jönsson, ungdomscoach på kommunen.

Vuxennärvaron märks dels genom vuxna ögon som håller koll på vad som skrivs och dels genom vuxna axlar att luta sig mot.

– Det finns ungdomar som mår dåligt och som vi i normala fall träffar på ungdomsgårdarna. Nu vill vi ha en plats där de kan kontakta oss digitalt, säger Mickael Jönsson.

Vissa vill provocera

Nu under sportlovet finns det ungdomscoacher på plats mellan 16-20 hela tiden. Övriga veckor finns ett rullande schema av ungdomscoacher som ”håller ett öga” mellan ungefär klockan 12-21.

– När vi jobbar har vi alltid ett öga på det även om vi inte är inne aktivt hela tiden. Vi har ju sett att det finns ungdomar som försöker provocera och lägga upp saker som kan anses stötande. Det kan vara memes med nazistsymboler eller annat, och då städar vi undan det. Det är samma regler som på en gård att om man inte kan sköta sig så sparkar vi ut personen, säger han.

Dessutom har några ungdomar fått i uppdrag att vara moderatorer i kanalerna.

– Det är ungdomar som vi känner och har förtroende för. Vi är verkligen supernöjda med dem och de har varit en stor tillgång, säger Mickael Jönsson.

Bland de olika ”rummen” eller kanalerna finns en för de som gillar epa-traktorer, en för djurvänner, en för skejtare, en för musikintresserade, en för hästintresserade, en för fotointresserade och en för gamers. Bland annat. Det går alltså att hitta vänner med liknande intressen som en själv.

– Störst är gamingkanalen, säger Mickael Jönsson.

Mötesplatsen öppnade i januari delvis som en konsekvens av coronarestriktionerna. Men tanken är att den ska finnas kvar även efter pandemin och vara ett komplement till de fysiska mötesplatserna.

Ung i Varberg är ett samlingsnamn för de kommunala verksamheter som riktar sig till unga i Varbergs kommun och består av ungdomsgårdarna, Muve, Idécentralen och Kulturskolan.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här