Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Här kan du hitta parkering i centrala Varberg

HN guidar dig till p-platserna i stadskärnan och tar reda på hur mycket parkeringshusen egentligen används.

Finns det tillräckligt med parkeringar i stan eller behövs det fler? Åsikterna går med all säkerhet isär. Men när du ska parkera din bil i Varbergs stadskärna så har du tre alternativ - kommunal parkeringsplats, stå längs med en av alla gator eller använda dig av ett av de fem centrala parkeringshusen. Men vad är det för regler som gäller när du har parkerat?

– Vid korttidsparkering handlar det generellt sett om att du får stå allt från 15 minuter och upp mot tre timmar. På vissa platser gäller p-skiva och på andra är det enbart tiden som gäller, säger Mattias Bengtsson, avdelningschef för trafik på hamn - och gatuförvaltningen.

Anser du att det finns tillräckligt med parkeringsplatser i centrala Varberg?

– Senaste året har ju varit speciellt med tanke på pandemin och idag finns det tillräckligt med allmän parkering, men med tanke på att Varberg växer så ser vi ett ökat behov framöver.

Varierande användning av p-husen

I centrum finns det fem parkeringshus med omkring 1 200 platser. Här behövs ingen p-skiva eftersom det finns kameror som läser av registreringsskylten. Det gör att parkeringstiden påbörjas och avslutas automatiskt när du kör in och ut från byggnaden.

– I stora drag kan man säga att det är gratis att stå i parkeringshusen mellan klockan 06 och 23. I vissa p-hus är det tre timmars parkering som gäller och på några får man stå i tio timmar eller upp till 17 timmar, säger Albin Hillbom, parkeringsutvecklare på VFAB.

Under 2020 och när fler har jobbat hemifrån har VFAB märkt av en viss minskning av antalet bilar i p-husen. Men generellt sett har de en beläggning på drygt 50 procent.

– Slår man ut siffrorna över ett dygn så har vi en platsbeläggning på mellan 50 och 60 procent. Sedan är det klart att det är varierar. Vi har såklart en uppgång under sommarveckorna och på Lorensberg och Kanngjutaren, där du kan stå i tio timmar, är det oftast fullt mitt på dagen. Däremot är det i princip tomt i p-husen under sena kvällar och nätter, säger Albin Hillbom.

Finns det tillräckligt med p-platser i centrum i dag tycker du?

– Om man ser till våra p-hus så har vi runt 1200 platser och de är inte fulla. Så vi anser att det finns bra med platser i centrum. Samtidigt är vi medvetna om problematiken eftersom våra p-hus inte ersätter en 24-timmarsparkering. Så jag kan ha förståelse för att situationen kan upplevas som besvärlig.

Parkeringshus (samtliga drivs av VFAB). Gratis parkering mellan 06.00 till 23.00. Den fria parkeringstiden varierar mellan 3, 10 eller 17 timmar beroende på p-hus.

Briggen - på Östra Hamnvägen i närheten av Campus Varberg. Antal platser: Cirka 260. Max 10 timmar fri parkering. Nattparkering (mot betalning) finns på plan 1 och 3 samt långtidsparkering (mot betalning) upp till 15 dygn på plan 1-3. Plan 4 är stängt på natten men annars är det fri parkering i 17 timmar mellan klockan 06.00 - 23.00.

Kyrkoherden - bakom Coop med ingång från Prästgatan och Bäckgatan. Antal platser: 200. Max 3 timmar fri parkering. Stängt nattetid.

Trädgården - vid gallerian med ingång från Bäckgatan och Södra Hamnvägen. Antal platser: 235. Max 3 timmar fri parkering. Möjlighet till nattparkering mot betalning.

Lorensberg - mittemot Kvantum. Infart från Östra Vallgatan och Sveagatan. Antal platser: 466. Fri parkering på 3 respektive 10 timmar. Möjlighet till nattparkering mot betalning.

Kanngjutaren - ligger på Snidaregatan. Antal platser: 60. Max 10 timmars fri parkering. Möjlighet till nattparkering mot betalning.

Kommunala parkeringsplatser i centrum: (Tidsregleringen varierar men generellt gäller tidsregleringen/p-skiva mellan 9-18 på vardagar och 9-14 på dag före söndag och helgdag)

Fästningen - bredvid Simstadion vid södra fästningshörnan. Antal platser: 125. Här får du stå i åtta timmar alla dagar i veckan men inte på natten.

Tågängen - bredvid varmbadhuset/Actic och mittemot Spööökitetsparken. Antal platser: 56. Fyra timmar med p-skiva.

Östra hamnplan - mittemot Atletica/Hotell Fregatten och bredvid Hamnpaviljongen. Antal platser: 126. Fyra timmar med p-skiva.

Västra hamnplan - framför Campus Varberg och restaurang Västerport. Antal platser: 90. Fyra timmar med p-skiva.

Otto Torellsgatan - i hamnen, bredvid Campus Varberg. Antal platser: 18. Fyra timmar med p-skiva. (Här är dock ett antal platser ställplatser för husbilar).

Falkenbäck (ska rivas) - vid Östra Vallgatan/Borgmästaregatan/Skansgatan. Antal platser: 132. Fri parkering i 24 timmar.

Stadshus A - vid stadshuset, vid Östra Vallgatan/Engelbrektsgatan/Skansgatan. Antal platser: 27. Fri parkering i 24 timmar.

Stadshus B - intill Stadshus B vid Östra Långgatan/Engelbrektsgatan. Antal platser: 9. Fri parkering i 24 timmar.

Gamlebyskolan - vid Drottninggatan/Magasinsgatan. Antal platser: 85. Fri parkering i 24 timmar.

Gamla Inlinesbanan - vid Birger Svenssons väg/Gamla kyrkbacken. Antal platser: 130. Fri parkering i 24 timmar.

Renen - vid Norra vägen/Baggens gränd. Antal platser: Cirka 150. Fri parkering i 24 timmar.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här