Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Värö Stråvalla hembygdsförening visar en liten utställning om skolan, i sin källarlokal i Limabacka. ”Det är mest turister som är ute och cyklar som hittar hit för lokalen är lite off-side”, menar hembygdsföreningens Annbritt Vastersson och Anders Larsson.

Här hittar du förlagan till dagens ipad

Att skolan har förändrats blir tydligt när man besöker Limabacka hembygdsmuseum.  En kulram och en pekpinne i trä ligger vilsamt på katedern. Klenoder som vittnar om svunna tider då bänkarna fortfarande hade lock.

– Förlagan till dagens ipad, säger Annbritt Vastersson i museigruppen och pekar på en griffeltavla som forna elever använt för att räkna och skriva på.
Hon beskriver det som ett ”vanligt gammalt hembygdsmuseum” med drygt 3 500 olika föremål. I år, när Folkskolan fyller 175 år, har de satt fokus på skolan. Fotografier från den ordinarie utställningen har plockats ned för att ge plats åt hårda planscher med allt från målade djur till kristna motiv. De äldsta är från förrförra seklet.  
– De här är de första som användes i skolorna. Se så detaljrika de är. Förr handlade en stor del av undervisningen om kristendom, säger Annbritt Vastersson.
Föremålen kommer från olika skolor i Värötrakten. Den äldsta skolbänken i raden är från 1880-talet och Källstorps skola.
– Det låg bland annat en liten skola, Kyrkskolan, vid prästgården vid Värö kyrka. Allt det här skänktes hit när Centralskolan startade på 1950-talet.
Bland väggcitat och böcker om renlighet finns också en uppbyggd lanthandel och ett skomakeri.
– Den äldsta saken vi har är en skål från järnåldern. Fascinerande att den är så välbehållen, säger hon och ställer den bredvid några modernare äggkoppar.
Utställningen riktar sig till alla och är öppen torsdagar 18-20 samt lördagar 13-16, fram till och med vecka 32.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här