Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Här finns Bullerbykänslan mitt i skogen

Solen silar genom lövverket som kantar vägen mot Stättared. En väg som många turister förbiser i jakten på hav och strand. Men i inlandet göms många pärlor att upptäcka och den gemensamma marknadsföringen ska öka synligheten.

Strax innan man kommer till gården i Stättared ser man hästarna på bete i hagen. Längre fram väntar getter och får. Grisar och kaniner finns också på 4H–gården i Stättared. Vissa dagar drar arbetshästen Lina runt en vagn för dem som vill åka. Här finns också ett café och vandrarhem för den som vill sova över.

I caféet, som är öppet varje dag under sommaren jobbar Lina Vahlersvik. Hon är inte säker på att den gemensamma satsningen på ”Norr om Varberg” kommer att märkas den här sommaren.

– Jag tror det kan ta tid innan det sätter sig, säger hon.

Svenska lantraser

Utanför caféet finns en liten kryddodling och på gården brinner en eld. Det är några barn som ska grilla. Andra barnfamiljer strövar långsamt runt de små stigarna som slingrar sig runt inhägnaderna där djuren finns. Stämningen är fridfull. Det är ingen brådska att betrakta en get eller titta på en häst. Vem vet om de lägger märke till att djuren är ursvenska?

– Vi är med i ett samarbete för att bevara svenska lantraser, berättar Antonia Mossberg, föreståndare på gården. Om man är uppmärksam kan man kanske se att grisarna är fläckiga eftersom de är Linderödssvin och hönsen är lite mindre.

Hjärta och huvud

Gården har 350 medlemmar som alla arbetar efter 4H–principerna huvud, (kunskap), hjärta, (medkänsla), hand, (praktisk färdighet) och hälsa, (sunt levnadssätt).

– I arbetet här på gården ska man få kunskap och göra saker praktiskt. Man får lära sig ta hand om djuren. Och är man bra med djur, så är man oftast bra med människor också, säger Antonia.

Under sommaren har gården öppet för besökare varje dag och det finns möjlighet att gå guidade visningar, åka häst och vagn eller bara fika i caféet.

– Det vore roligt om fler hittade till oss. Särskilt ifrån närområdet. Det är inte alla som känner till att vi finns, säger Antonia.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

LÄS MER: En skyddsvärd gårdsidyll i naturskön gränstrakt

Stättareds 4H-gård är ett av besöksmålen som lanseras under samlingsnamnet ”Norr om Varberg”, 19 utflyktsmål i trakten av Veddige och Bua.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här