Här får Jarl och Roxvall sina priser

Två pristagare som symboliserar motstånd blev belönade i Varbergs teater. Filmaren Stefan Jarl och journalisten Anna Roxvall tog emot Leninpriset respektive Robespierrepriset.

ANNONS
|

Två pristagare som symboliserar motstånd blev belönade i Varbergs teater. Filmaren Stefan Jarl och journalisten Anna Roxvall tog emot Leninpriset respektive Robespierrepriset.

Så här lyder en del av motiveringen till Leninpriset:

”Under snart 50 år har dokumentärfilmaren, filmregissören och debattören Stefan Jarl spelat en avgörande roll i svenskt kulturliv. Med monoman envishet, uthållighet och kreativitet har han synliggjort klassamhällets orättvisor och kommersialismens förstörelseverk mot själva existensens livsnerv.”

Systemkritisk

Stefan Jarl berättade i sitt tacktal bland annat om sin förra film ”Godheten”.

– Den fick inte visas i tv för att chefen Eva Hamilton tycket att den var systemkritisk. Bilden som inte fick visas är alltså en kapitalism som fått löpa amok. Det visar inte minst Panama-avslöjandet där tusentals miljarder försvann. Raseringen av jämlikheten har gått snabbare här än i något annat europeiskt land. Folkhemmet ruttnar inför våra ögon.

ANNONS

Nu håller han på och klipper en film som heter ”Aftonland”.

– Den skulle kunna handla om det som vi fick uppleva i Stockholm i går. När man ställs inför något som liknar en krigssituation. Jag är riktigt glad för det här priset som gör det möjligt att jag kan göra färdigt filmen. Jag är naiv nog att tro att konsten kan förändra världen.

Djuplodande reportage

Dessförinnan hade varbergsjournalisten Anna Roxvall tilldelats Robiesspierrepriset. Motiveringen löd bland annat:

”I tider av extrem mediekoncentration med ägare måna om den egna berättelsens hegemoni och med allt mindre utrymme för avvikande röster, blir det för var dag svårare för medborgarna att orientera sig om verkligheten bakom mediebrusets braskande rubriker. Anna Roxvall är en ung journalist, som med sina djuplodande, personligt berättade reportage från konflikthärdar jorden runt är oss till stor hjälp i denna vår strävan.”

Hon var en av de första att skriva om den stora flyktingkrisen, redan sommaren 2015 på plats i grekiska flyktingläger. Anna har även lyft fram hur civilbefolkningen drabbats av i krig och konflikter i Ukraina och Burundi.

Skänker bort pengarna

– Jag är väldigt rörd över den fina motiveringen. Prispengarna kommer att hjälpa burundiska journalister som blir fängslade eller dödas på grund av det dom skriver, förklarade Anna Roxvall.

ANNONS

Konferencier på tillställningen var Lasse Diding och för underhållningen svarade Jonsereds Proggorkester under ledning av Bosse Stenholm. Gästartist var Americo Appiano som framförde sånger av Slivio Rodriguez och Victor Jara.

Tidigare pristagare

Leninpriset (100 000 kronor)

2009 Mattias Gardell, 2010 Roy Andersson, 2011 Maj Wechselmann, 2012 Sven Lindqvist, 2013 Maj Sjöwall, 2014 Jan Guillou, 2015 Mikael Wiehe, 2016 Mikael Nyberg.

Robespierrepriset (10 000 kronor)

2010 Kajsa Ekis Ekman, 2011 Martin Schibbye, 2012 Jenny Wrangborg, 2013 Gabriela Pichler, 2014 Eija Hetekivi Olsson, 2015 Sara Beischer, 2016 Sápmi Sisters (avstod från att ta emot priset).

Fotnot: Robespierrepriset började delas ut 2010.

ANNONS