Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här får du sumpskog och vidsträckta vyer

Vandringsstigar genom rik sumpskog till vidsträckt vy. Lägg till en fikakorg så har du en förmiddag i Gässlösa.

Sommarens salta bad i all ära men Varbergs kommun har fler naturnära upplevelser att erbjuda. Strax utanför Rolfstorp ligger Gässlösa naturreservat. Den ovanliga skogsrikedomen, med hotade mossor och lavar, gör det till ett av Hallands värdefullaste ädellövskogsområden. 
Varbergsposten tog med sig promenadvilliga Alexandra Johansson, 42, och Meg Glendell, 7, för ett besök. Bortsett från den långa trappa som leder ned till de båda vandringstigarna på 1,7 respektive 1,9 kilometer är upplevelsen att området är tillgängligt. Dessutom är det enkelt att följa skyltningen. 
– Det är inte så brant upp- och nedför så det är perfekt att åka hit med familjen, säger Alexandra.
Rikt djurliv
Stenån som porlar genom reservatet omges av en askdominerad sumpskog. Ån är en viktig lek- och uppväxtplats för exempelvis lax och havsöring. Hit söker sig även älg och rådjur för att dricka. Ruinen efter en kvarn som uppfördes på 1800-talet står fortfarande kvar. Och det rika djurlivet utgörs bland annat av hålhäckande fåglar och ett tiotal rödlistade skalbaggar.
Gässlösa lämpar sig bra såväl för motionärer som för den som vill ströva omkring och njuta av skogen. Dessutom arrangerar döda träd och snåriga buskar spännande lekplatser. Vid Böstebergets topp är belöningen en vidsträckt utsikt över Himleåns dalgång. 
Det tristaste under vandringen var de cigarettfimpar som någon har lämnat efter sig på marken. Stort plus till den medhavda frukost som åts under taket av bokarnas lövverk. Inte pjåkigt alls.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här