Här är Veddiges kända (och okända) platser

Vi besökte sju kända och mindre kända platser under en rundtur i och utanför samhället.

ANNONS

Rumpelösa kyrka

Bild: Conny Bengtsson

Den som förväntar sig att få se en kyrka under ett besök vid Rumpelösa kyrka blir besviken. Men varför kallar man då en megalitgrav av typen gånggrift för en kyrka och inte för just en gånggrift? Jo, det hela har tolkats som ett skämt över äldre folkstammars primitiva gudsdyrkan enligt Länsstyrelsen/Hallands länsmuséer. Graven tros härröra från tiden 2300-1800 f.Kr. Rumpelösa kyrka är belägen vid Kvarnome på Syllingevägen.

Affären - en mötesplats

Bild: Conny Bengtsson

Livsmedelsbutiken är ofta en av ett samhälles naturliga mötespunkter. Så är det även i Veddige. I dag heter samhällets enda mataffär Hemköp, men för många äldre Veddigebor så går den fortfarande under namnet ”Knallens”. Så hette affären under många år. Tidigare butiker i samhället har bland annat varit ”Handlarn”. Vid nuvarande Varberg Vipers loppis låg det på 80-talet en Ica-butik.

ANNONS

Bevarade kvarnar vid Ulvatorp

Bild: Conny Bengtsson

Skvaltkvarnarna vid Ulvatorpsbäcken ligger förvisso en bit utanför Veddige samhälle. Men tillräckligt nära (fem kilometer) för att vi ska tipsa om denna pärla. I femtio år har medlemmar i Veddige–Ås–Sällstorps hembygdsförening arbetat med att rusta upp och bevara de åtta skvaltkvarnarna som finns bevarade. Skvaltkvarnar var förr den vanligaste sortens kvarn för malning av mjöl till husbehov. Förr fanns femton skvaltkvarnar i dalen. Varje kvarn ägdes av flera familjer och malde 500 kilo mjöl på en dag. Ifjol invigde landshövdingarna skvaltkvarnarna utanför Veddige som ett byggnadsminne.

Björkholmssjön

Bild: Privat

Veddigeborna kallar den för Björkholmssjön (på grund av sin närhet till Björkholm säteri som från 1718 till i början av 1900-talet ägdes av släkten von Döbeln). I Horred går den under namnet Stora Horredssjön. Båda har fel. Det korrekta namnet är Stora Hornsjön. Hur som helst är det en mycket vacker sjö som är belägen si så där åtta kilometer norr om Veddige samhälle. Sjön är populär för bad och fiske. I sjön simmar bland annat t abborre, brax, gädda och lake.

Vidhögeskolan

Bild: Conny Bengtsson

Det har funnits många olika skolor runt om i Veddige socken, bland annat Sandhems småskola. Veddige gamla skola, även kallad ”kyrkskolan” byggdes 1852 som en enkel länga, den bortre delen i bild. 1935 byggdes den till med en länga mot söder. 1952 ersattes den av Centralskolan, numera Vidhögeskolan (bilden), som byggdes intill. Den gamla skolbyggnaden användes i många år som fritidsgård innan den revs 2015. I dag är Vidhögeskolan en F-9 skola med nära 600 elever.

ANNONS

Veddige IP

Bild: Conny Bengtsson

Här spelar Veddige Bollklubb, som enligt en sportkrönikör, ”aldrig har varit bra”. Det är en sanning som kräver modifikation. Klubbens bästa sportsliga placering någonsin är trea i division 5. Mestadels har man harvat i landets lägsta eller näst lägsta serier. Men för traktens ungdomar gör föreningen ett stort jobb. Föreningen har flera hundra aktiva medlemmar. Kuriosa: Veddige fick kommunens allra första konstgräsplan år 2009.

Esso, Statoil - macken helt enkelt

Bild: Conny Bengtsson

Genom åren har det funnits ett antal bensinstationer i Veddige. BP, Texaco och Bil &Traktor - en efter en har de slagit igen. Färskast i minnet är tiden (över 25 år) då Hans och Lena Olsson drev Esso, som i mitten av 80-talet blev Statoil. 2006 tog nya ägare över. Statoil blev närbutiken Frendo. Kaféet 39:an har också drivits i lokalen som i nuläget inte har någon offentlig verksamhet.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS