Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är Varbergskvinnorna som kämpade för rösträtt

I år är det hundra år sedan kvinnlig rösträtt klubbades igenom. Den 24 oktober bjuder hembygdsföreningen Gamla Varberg in till föreläsning om Varbergskvinnorna som tog kampen.

Anna-Lena Nilsson, länsarkivarie, kommer att hålla i föreläsningen om Varbergs förening för kvinnans politiska rösträtt och lokala kvinnor som stridit för rösträtt. I Folkrörelsernas arkiv hittar hon stoffet. Här finns protokoll från föreningens möten, tidningsartiklar och bilder.

– Som mest hade de uppemot 60 medlemmar, så det var ju ganska stort. Under första världskriget minskade antalet, många hade inte råd under krigstider, men efteråt gick det upp igen, säger hon.

Många lärarinnor och liberaler

Varbergs förening för kvinnans politiska rösträtt bildades 1903 och organiserade en och annan lokalkändis, bland andra den kända fotografen Mathilda Ranch och Linda Hansson som drev porslinsaffären med samma namn som fanns kvar till 1980-talet.

– Det var många ogifta eller äldre gifta kvinnor som redan hade vuxna barn. Många var lärarinnor och liberaler, säger Anna-Lena Nilsson.

Den tidiga kvinnliga redaktören Astrid Nyberg på Norra Hallands tidning Vestkusten var medlem och rapporterade flitigt om rörelsen i tidningen.

– Varbergsposten hade bara manliga medarbetare så där skrevs det inte lika mycket i ämnet, säger Anna-Lena Nilsson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här