Här är Varbergsföretagen som jobbar med vattentornet Våga

De lokala företagen Miljöschakt och Djupdahls är delaktiga när arbetet med Varbergs nya vattentorn Våga nu har påbörjats.
– Det här blir ett av våra största projekt, säger Martin Asklöf, delägare på Miljöschakt.

ANNONS
|

På Bastekullen i Träslöv, där det stora betongtornet ska stå, grävs det för fullt i markerna för att förbereda för jätteprojekt. På plats är grävmaskinisten Erik Karlsson som arbetar för Varbergsföretaget Miljöschakt. I dag jobbar han med att bredda vägen som går upp mot kullen dit material ska fraktas i framtiden.

– Det är en stor utmaning att ta sig fram i den här terrängen. Men det är ett bra och spännande jobb, säger han.

Miljöschakt underentreprenör till Veidekke

Det är företaget Veidekke som är huvudentreprenör för bygget av vattentornet - ett projekt som Vivab står bakom. Miljöschakt är ett av de lokala företag som fått uppdrag som underentreprenör. Deras kontrakt löper fram till 2024 och uppgiften handlar bland annat om schaktarbeten, materialleveranser (i det här fallet grus) samt förflyttning av material.

ANNONS

– Många av våra kunder är privatpersoner och vi jobbar mycket med villagrunder och villadräneringar. Under åren har vi kunnat växa och ta större uppdrag. Men det här blir ett av våra största projekt, om inte det största, säger Martin Asklöf, en av tre delägare i Miljöschakt.

LÄS MER:Vågad design för Varbergs nya vattentorn

Miljöschakt har funnit i sex år och sysselsätter i dag runt 50 personer. Utöver Våga-projektet ska det snart påbörja ett större kabelarbete tillsammans med Varbergsortens elkraft som handlar om att försörja Derome Timber med mer ström. Ett annat Varbergsföretag som är delaktigt är Djupdahls Skog och Trädgård. Deras uppgift är att rensa marken från träd och buskar - ett arbete som redan är färdigt.

– Vi avverkade allt i området där tornet ska byggas och det tog väl en vecka och en dag. Vi tar ofta uppdrag från privatpersoner annars så det här är absolut ett stort projekt för oss. Det är givetvis kul att vara delaktig, säger Patrik Haag, arbetsledare på Djupdahls.

LÄS MER:Politiker eniga om det nya vattentornet

60 000 ton grus fraktas till Bastekullen

För Miljöschakt är det just nu stort fokus på arbetet på Bastekullen. I dag schaktas det för en markplan där det så småningom ska placeras maskiner, lyftkranar och betongmaterial till Våga. Allt som allt handlar det om runt 60 000 ton grus som går åt till markarbetena. Ett uppdrag som inte tillhör vanligheterna för Miljöschakt, enligt Martin Asklöf.

ANNONS

– Jag tycker att det här projektet visar vilken bredd vi har inom företaget. För oss är det väldigt roligt att vara med i arbetet med vattentornet. Varberg växer och behöver en större vattenförsörjning och för oss känns det nära till hands att vara del av en sådan här verksamhet.

Vattentornet Våga

Syftet är säkerställa framtidens leverans av dricksvatten till Varbergs invånare. Projektet drivs av Vivab. Bygget på Bastekullen i Träslöv sker genom partnering mellan Vivab och företaget Veidekke som är huvudentreprenör.

Tornets höjd: Knappt 80 meter över havet. Bygghöjden på plats varierar mellan 26 och 39 meter.

Tornets längd: 187 meter.

Material: Betong.

Reservoarvolym: 10 000 kubikmeter

Livslängd: Cirka 100 år.

Vivab beräknar att tornet tas i drift år 2024.

ANNONS