Här är livet i det nedstängda Varberg

En dramatisk vecka med nya restriktioner och besked om kommunala nedstängningar har snart passerat. Men mycket fortsätter trots allt som vanligt.

ANNONS
|

De tunga rapporterna om coronavirusets framfart har kommit slag i slag under senare tid: den kraftigt ökade smittspridningen, återkomsten av viruset bland de äldre, de strängare restriktionerna och nedstängningarna av delar av kommunens verksamheter.

Och mycket är såklart förändrat – men på många sätt påminner också denna torsdag om en helt vanlig gråmulen novemberdag i Varberg.

I kassan på stadsbiblioteket står Lorenza Palmarini, bibliotekschef i Varberg.

– Jag brukar hoppa in här ibland, säger hon.

Hon berättar om reaktionen när beskedet kom vid lunchtid på onsdagen om att biblioteket delvis skulle stängas ned.

– Vi fick beskedet klockan ett som alla andra. Vi började direkt med att plocka undan alla möbler. Men vi körde ju inte ut våra besökare eller så, förklarar hon.

ANNONS

Biblioteket är bara delvis stängt. Möblerna är bortplockade för att biblioteket inte ska användas som mötesplats – här ska bara lånas och lämnas tillbaka böcker. Men möjligheterna att skriva ut och kopiera papper kvarstår – och man kan också låna en dator i tio minuter. Komediantens café är helt stängt, liksom konsthallen.

– Jag upplever att de flesta har stor förståelse för de här förändringarna. Vi är glada att vi ändå kan ha öppet, säger Palmarini.

På Varbergs konsthall och Galleri Hamnmagasinet är det däremot helt stängt. Vad som händer med de utställare som drabbas av nedstängningen är ännu inte klart.

– Vi har prioriterat att följa de lokala råden och stänga ned. Detta kom ganska snabbt och vi har inte hunnit lösa alla detaljfrågor ännu. Men vi har två prioriteringar: att följa de lokala råden och att underlätta för det lokala kultur- och idrottslivet. Så vi ska se till att ingen blir lidande mer än vad som är absolut nödvändigt, säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Katarina Sundberg.

Kommunens simhall i Veddige har stängt för allmänheten och hålls nu bara öppen för simundervisning och rehabträning. Däremot kan det konstateras att två andra badhus hålls öppna precis som vanligt – nämligen kallbadhuset och varmbadhuset. Dessa drivs båda i privat regi och påverkas därför inte av nedstängningen.

ANNONS

– Men vi märker av att det har blivit färre gäster här. Det är ganska ödsligt, konstaterar Kallbadhusets Ninna Lindeberg.

Fästningsmuseet håller stängt efter ett beslut som togs i onsdags, men det anknytande kaféet Längan fortsätter att hålla öppet, dock bara på helgerna.

På fästningsmuseet påverkas de pågående tillfälliga utställningarna ”Rädd” och ”Spåren under staden”, men den lilla utomhusutställningen ”Rys och mys” finns kvar.

– ”Rädd” och ”Spåren under staden” var förlängda sedan tidigare och finns kvar även efter stängningen, konstaterar museichefen Cajsa Lagerkvist.

Bland Gallerians butiker är förändringen inte särskilt påtaglig. Men Jasmine Karlsson på Dimoda märker att besökarna har blivit färre.

– Det har varit stor vecka den här veckan jämfört med förra veckan, säger hon.

Och inne på Violas har butikspersonalen fått nya visir.

– De här använder vi sedan i går även när vi arbetar ute i butiken. Vi använde dem sedan tidigare när vi gör behandlingar i vår skönhetssalong, berättar butikschefen Viktoria Wulker.

Kontaktcentret Varberg Direkt som förutom kommunen även inhyser Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Försäkringskassan fortsätter att hålla öppet.

– Det är ett gemensamt beslut som vi tagit i de halländska kommunerna att hålla våra kontaktcenter öppna. Det handlar om att kunnat tillhandahålla myndighetsutövning även för de som inte har möjlighet att sköta det digitalt, säger Varberg Direkts chef Joakim Dissler.

ANNONS

Men han betonar att det kommer att skötas så smittsäkert som möjligt.

– Blir det för mycket folk i lokalerna får man köa utanför, säger Dissler.

Och varbergarnas kanske allra mest traditionstyngda umgängesform, torghandeln, hur blir det med den? Jodå:

”Vi kommer att fortsätta på samma sätt som vi gjort sedan pandemin bröt ut med att säkerställa avstånden mellan torghandlarna och kunderna samt genom olika informationsinsatser med budskap om avstånd, hygien, med mera. I övrigt inga ytterligare insatser”, skriver hamn- och gatuchefen Henrik Petzäll i ett sms till HN.

ANNONS