Här är gården där vargen har slagit till tre gånger

En och samma gård har attackerats av varg tre gånger på kort tid och förlorat totalt 55 djur. HN har mött ägarna – som med hänsyn till vargfrågans känslighet vill vara anonyma.

ANNONS
|

I den mycket natursköna dalgången längs Skuttran mellan Sällstorp och Kungsäter ligger de vidsträckta betesmarker där vargen på kort tid har slagit till tre gånger. I helgen dök den upp två nätter i rad – både mellan lördag och söndag och sedan också mellan söndag och måndag. Dessförinnan var var det en månad mellan attackerna.

– Det är nog svårt att föreställa sig hur det känns. Man vill bara lägga sig ned och gråta, berättar kvinnan i det lantbrukande paret som äger gården.

– Det var en helt överjävlig syn. De flesta av fåren levde, men hade svåra skador. Jag fick avliva dem allihop. Jag har normalt inte svårt för att avliva djur vid slakt eller så, men detta var hemskt. Det är ett fruktansvärt lidande som djuren utsätts för, berättar mannen.

ANNONS

Han har drivit lantbruket i dalgången sedan början av 2000-talet. Gården har omfattande besättningar av både nöt och lamm. Under sommaren släpps omkring 1 000 får ut på bete i de olika hagarna längs dalgången.

Paret sysslar med Kravmärkt djurhållning där betet är en central ingrediens.

Men nu undrar de om de kommer att kunna fortsätta med sin verksamhet så som den ser ut i dag. Skälet är de krav som länsstyrelsen ställer på dem i samband med vargattackerna. I stället för att vargen ska jagas vill länsstyrelsen att paret stängslar in hagarna med rovdjursstängsel.

Beskedet gör paret mycket besvikna.

– Det är lätt att sitta på ett kontor och säga att vi ska stängsla. Men jag har svårt att se hur det ska gå till rent praktiskt. I så fall får vi nog lämna det betet som ligger mot berget vid skogsbrynet och begränsa oss till åkrarna, säger mannen.

– Vi känner att länsstyrelsen sviker oss i den här frågan. De har varit väldigt bra att ha att göra med på många andra sätt, men den här gången känner vi inte att de backar upp oss längre, säger kvinnan.

Paret väljer att vara anonyma med tanke på de känslor som vargfrågan kan utlösa.

ANNONS

– Det är absolut inte så att vi vill utrota vargar. Jag är övertygad om att det finns mycket varg häromkring som man aldrig ser till och inte märker. Men det här är en ingen frisk individ som uppträder på det här sättet, säger kvinnan.

Paret tycker därför att det logiska vore att jaga och skjuta vargen. Men beskedet från länsstyrelsen är alltså att hagarna i stället ska få en mer rigorös instängsling – något som kan bli både omständligt och dyrt.

– Det skulle ta lång tid, minst en månad att stängsla in de hagar som blivit attackerade. Och vad skulle inte kunna hända på den tiden? Det finns bidrag att söka, men det skulle ändå blir stora kostnader, säger kvinnan.

Paret ifrågasätter också om det vore verkningsfullt att bara stängsla in de hagar som blivit attackerade.

– Vi har fler fårhagar en bit längre ned längs Skuttran. Vad är det som säger att vargen inte skulle attackera där i stället?

Paret har nu tillsammans med länsstyrelsen förstärkt stängslen vid de aktuella fårhagarna med lapptyg. Men paret undrar om det kommer att räcka för att hålla borta vargen.

– Det ligger ett boningshus alldeles intill, det har inte skrämt den. Och vi har spelat musik vid hagen för att hålla vargen borta, det har inte heller hjälpt, säger mannen.

ANNONS

– Det finns ingen som kan säga om vargen kommer att dyka upp fler gånger, konstaterar kvinnan.

Hon menar att detta är en viktig fråga att lösa inför framtiden.

– Det kommer att bli mer varg här, vilket man vill. Men då gäller det att vi känner att vi har länsstyrelsen med oss när sådana här saker händer.

Rovdjursstängsel

Viltskadecenter har kommit fram till att ett femtrådigt stängsel fungerar bra mot varg. En variant är ett femtrådigt elstängsel där den nedersta tråden sitter 20-30 cm över marken och den översta tråden sitter på 110 cm höjd. Jordbruksverket eller länsstyrelsen (beroende på typ av mark) ger bidrag för inköp av material till stängslet och i ibland även för viss del av arbetskostnaden. Tamdjursägaren får själv ansvara för uppsättningen.

Källa: Rovdjurscentrum Sverige (de5stora.com)

ANNONS