Carolina Enberg har i åtta år jobbat som PT, kostrådgivare, utbildare och gruppträningsinstruktör på träningskedjan Actic, vilket hon fortsätter med tillsammans med den nya tjänsten på vård- företaget 2Heal.
Carolina Enberg har i åtta år jobbat som PT, kostrådgivare, utbildare och gruppträningsinstruktör på träningskedjan Actic, vilket hon fortsätter med tillsammans med den nya tjänsten på vård- företaget 2Heal. Bild: Elina Sundström

Hälsocoachen som jobbar i ett vårdföretag

Carolina Enberg är hälsocoach, kostrådgivare och personlig tränare. Hon drivs av att hjälpa människor att må bra i hela sin livssituation. I våras blev hon anställd i ett rikstäckande vårdföretag – något hon säger är både lärorikt och givande.

ANNONS

Carolina Enberg har under många år jobbat först som yogalärare och sedan även som personlig tränare. Hon har ett stort intresse för helhetshälsa och tackade direkt ja när hon fick frågan om att vara del av ett rikstäckande vårdföretag, 2Heal.

Hennes kollegor är läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, näringsterapeuter, fysioterapeuter och psykologer och de jobbar både digitalt och fysiskt över hela Sverige. I början av sommaren öppnade Carolina mottagning uppe på Varmbadhuset.

– Två läkare grundade företaget för att de saknade ett helhetsperspektiv på hälsa och sjukdom i sin bransch. De ville arbeta med sjukdomars rotorsak, säger Carolina på det nyöppnade kontoret.

ANNONS

Hon började jobba för företaget i februari efter att ha träffat vd:n Isis genom en gemensam bekant. De flesta i företaget är utbildade inom funktionsmedicin, som innebär ett holistiskt synsätt på människa, hälsa och sjukdom.

– Där ingår att arbeta med sådant som stress, vila och avslappning, mat och motion, relationer, meningsfullhet, tankevanor och sin inställning till livet och sig själv, säger Carolina.

Samma journalsystem

Vanligtvis har patienten sökt sig till en läkarundersökning. Läkaren kan ordinera hälsosamtal med Carolina i vårdplanen.

– Vi jobbar i samma journalsystem och samarbetar trots geografiskt avstånd. Man tar del av andras kompetenser vilket är kunskapsmässigt lärorikt för mig och jag känner att jag kan hjälpa till på ett helt annat sätt, säger Carolina.

De vanligaste livsstilssjukdomarna som folk söker för grundar sig i något som rör mental hälsa, stress, kost, sömn, vila och återhämtning, rörelse, hormonbesvär, arbetsmiljö eller relationer. Carolina brukar därför göra en kartläggning över dessa aspekter med nya kunder eller patienter.

– Jag jobbar aldrig med några förbud eller snabb lösning, utan utgår från en livsstil som man kan må bra av, säger hon.

Pandemin försämrar hälsan

Det är inte ovanligt att folk söker för diffusa symtom som rör både kroppen och det inre måendet.

– Många känner sig ensamma och inte förstådda. De vet inte var de ska börja och vilka frågor de ska ställa sig. En stor del av mitt arbete är att säkra att varje patient ska känna sig omhändertagen, att vi ser dem och inte lämnar någonting åt sidan, säger Carolina.

ANNONS

Hon tycker sig se både den fysiska och psykiska hälsan har förvärrats under pandemin.

– Många har tappat sociala kontakter och får ökad psykisk ohälsa. Vi har behov av att bli sedda och vara en del av en gemenskap, det är ett grundläggande behov, säger Carolina.

Det är också många som jobbar hemifrån och har svårt att få struktur mellan jobb och privatliv.

– Man kanske jobbar vid köksbordet och får värk i rygg och axlar och de får inte sin vanliga vardagsrörelse. Det kan också bli mer konflikter när hela familjen är hemma och jobbar tätt inpå varandra, säger Carolina.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS