Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Häktade 47-åringen kan vara serievåldtäktsman

En 47-årig man sitter häktad misstänkt för två våldtäkter. Enligt Aftonbladet handlar det om en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän.

Samma man som sitter häktad för en våldtäkt samt rån på Naturum på Getterön, häktades på onsdagen för ytterligare ett fall av våldtäkt och rån. Det senare ska ha ägt rum i Veddige i november föra året. 
– Jag vill inte gå in så mycket närmare på vad det är som faktiskt har hänt. Det rör sig om våldtäkt och rån, det är med hot om våld som han har tilltvingat sig sexuella handlingar, säger åklagare Ginger Johansson. 

Hur har ni lyckats knyta 47-åringen till händelsen i Veddige?
– Det var på grund av fynd på brottsplatsen, med dna, säger Ginger Johansson. 

Finns det fler fall av ouppklarade våldtäkter som mannen kan kopplas till?
– Ingenting som jag känner till. Det enda jag kan säga om båda de här två ärendena som han nu är häktad för, är att han har haft samma tillvägagångssätt, såtillvida att han har haft kontakt med kvinnor via nätet som han inte har träffat tidigare. Sedan har man träffats i Varbergstrakten, sedan har brotten begåtts, säger Ginger Johansson. 

Häktesförhandlingarna vid Varbergs tingsrätt på onsdagen hölls bakom stängda dörrar. Den misstänkte mannen, en 47-åring, och hans advokat satt med via länk. 
Vid häktesförhandlingarna framkom att det finns viss risk för återfall om mannen försattes på fri fot. Åklagare Ginger Johansson begärde att 47-åringen skulle beläggas med restriktioner, vilket tingsrätten ansåg att det fanns behov för.

47-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och rån i Veddige. Han nekar till brott. 

Åtal för såväl våldtäkten i Veddige som den på Getterön ska vara väckt senast 5 april. 

Sparsamt med uppgifter

HN har vid flera tillfällen skrivit om den våldtäkt samt rån som mannen sedan tidigare sitter häktad för. Det finns sparsamt med uppgifter kring vad som hände på Naturum på Getterön den 19 januari i år. En kvinna ska ha blivit utsatt för den misstänkta våldtäkten och hon ska även ha blivit rånad på sin mobiltelefon. 

I början av mars meddelade åklagare Ginger Johansson att misstankarna hade stärkts mot mannen och att åtal ska väckas senast 24 mars. Under onsdagen förlängdes alltså tiden för när åtal ska vara väckt. 

Vad händer härnäst?
– Nu är det åtalstid. Åtal ska vara väckt 5 april men jag bedömer inte att vi kommer att vara klara. Det ska ske lite åtgärder. Vi väntar på resultat från NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm.) när det gäller den misstänkta våldtäkten på Getterön, men den utredningen är annars ganska färdig. Vad gäller det senaste fallet återstår en del förhör och viss annan teknisk bevisning, säger Ginger Johansson. 

Kan kopplas till våldtäkter i Stockholm

Enligt Aftonbladet kan det handla om en av Sveriges värsta våldtäktsmän. För 30 år sedan ska han ha överfallit ett stort antal kvinnor i Stockholm och försvann spårlöst efter sin senaste dom 1992.
Dessa uppgifter varken bekräftar eller dementerar åklagare Ginger Johansson. 
– Jag kan inte bekräfta det. Jag har också fått de här uppgifterna till mig. Polisen håller på att undersöka om det stämmer, så jag vet inte, säger Ginger Johansson till HN.  

Tidigare dömd

Den 47-årige mannen har tidigare förekommit i mål som rör våldtäkt. Det var sommaren 2015 som han misstänktes för våldtäkt, olaga frihetsberövade och olaga hot. Men åklagaren la då ner förundersökningen.

Han har också dömts till dagsböter för köp av sexuell tjänst i oktober 2015. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här